Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uglavnom su imigranti

379 - Toliko je napadača prijavljeno za seksualno nasilje u Koelnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masovni napadi na žene u njemačkom gradu Koelnu na Silvestrovo rezultirali su s 379 kaznenih prijava, a istrage su većinom usredotočene na tražitelje azila ili ilegalne imigrante iz sjeverne Afrike, priopćila je policija.

Oko 40 posto prijava uključuje seksualne prijestupe, među kojima su dva silovanja, navodi policija dok stotinjak njezinih časnika nastavlja provoditi istrage.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

Napadi, u kojima su mete većinom bile žene i koji su uključivali prijestupe od krađe do seksualnog zlostavljanja, izazvali su žestoku raspravu u Njemačkoj o njezinoj politici otvorenih vrata za migrante i izbjeglice. Više od milijun izbjeglica i migranata došlo je u Njemačku prošle godine.

"Bilo je uhićenja i nastavit ćemo ih provoditi", rekla je u nedjelju glasnogovornica policije u Koelnu. Dodala je da je policija povećala broj policajaca u ophodnjama.

"Nakon toga treba utvrditi jesu li ti ljudi bili umiješani u događaje na Silvestrovo", kazala je ona.

U ranijem priopćenju gradska policija je rekla da osumnjičeni "većinom dolaze iz sjevernoafričkih zemalja" te da se istraga uglavnom usredotočila "na tražitelje azila i ljude koji ilegalno borave u Njemačkoj".

Teško je prikupiti dokaze s obzirom na kaotične scene te noći.

Napadi su izazvali prosvjede u Koelnu u subotu, a jedan od njih je organizirao protuislamski pokret PEGIDA.

Krajnja desnica koristi umiješanost migranata u napade u Koelnu kao dokaz da je politika otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel pogrešna.

Osim napada u Koelnu, slični napadi dogodili su se na Silvestrovo i u drugim njemačkim gradovima, uključujući Frankfurt.

Njemački parlament razmotrit će posljedice masovnih napada na žene u Koelnu

Njemački zastupnici, koji se vraćaju u parlament u ponedjeljak, razmotrit će posljedice masovnih seksualnih napada u Koelnu na Silvestrovo za koje su optuženi uvelike migranti i koji su izazvali rasprave o imigraciji i sigurnosti.

Zasad se ne zna hoće li njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pozvala na oštrije zakone o deportaciji kao odgovor na ta kaznena djela, govoriti u ime svoje koalicijske vlade.

Policija je priopćila da su osumnjičeni u većini od gotovo 400 kaznenih prijava u Koelnu tražitelji azila i stranci koji ilegalno žive u Njemačkoj.

Moguće je da će se kancelarka, koja još mora osigurati potporu za predložene zakonske izmjene unutar koalicije, osvrnuti na napade u Koelnu u govoru o europskoj migracijskoj politici, doznaje njemačka novinska agencija dpa.

Njezini konzervativni kršćanski demokrati trebali bi u ponedjeljak razgovarati o vladinom odgovoru s koalicijskim partnerima socijaldemokratima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene