Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne drže se zakona

HOĆE LI STRANKE 'ISPLJUNUTI' MILIJUN KUNA KAZNI?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom sazivu Sabora sjedi nikad manje političarki, jedan od razloga slabe zastupljenosti žena je i nepoštivanje zakona o ravnopravnosti spolova. Najveće kazne mogu očekivati dvije najveće koalicije.

Od 151 zastupnika koji su započeli svoj mandat u Saboru, tek je 35 žena. Zakonom propisane ženske kvote nisu ispunjene ni na ovim izborima.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Toga se nije pridržavao ni SDP koji je htio pravila još postrožiti i liste koje nisu imale najmanje 40 % žena- diskvalificirati iz izborne utrke.

'Mi smo što se tiče ukupnog broja na svim listama ispoštovali, postoji jedan nerazmjer na jednoj ili dvije liste', rekao je SDP-ov Igor Dragovan. No ne gleda se ukupno, već svaka lista pojedinačno, na to je upozorio i DIP. A Ustavni sud u odluci iz rujna podsjetio na zakonom propisanu kaznu od 50 tisuća kuna.

SDP nije zadovoljio kvotu na pet lista. A stranka koja je dala prvu ženu predsjednicu nije zadovoljila ni u jednoj od 11 izbornih jedinica u kojima su se kandidirali.

'To nije bio lak zadatak ni za nas ni za ostale političke stranke, očito da je razina političke kulture takva da zastupljenost žena sama po sebi nije ostvariva, to je šteta', kaže HDZ-ov Gordan Jandroković.

Neslužbeno doznajemo da DORH radi na pokretanju prekršajnih postupaka.

Predajući liste, kvotu nije ispunilo osam stranki odnosno koalicija. Među njima Čačićevi Reformisti, ali i HDSSB i to ni u jednoj od dvije izborne jedinice u kojima su se natjecali.

Domoljubna koalicija mogla bi platiti 550 tisuća kuna, Hrvatska raste 250 tisuća, HDSSB 100 tisuća, kao i Reformisti.

'Mi se zalažemo za to i predsjednica našeg glavnog odbora je žena, međutim guranje žena na listu zbog dekora, a ne dajući ženama prava mjesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti to je sve samo pod deklaratornim nazivom poštivanje ravnopravnosti', rekao nam je HDSSB-ov Josip Salapić.

Budu li morali, kaznu će kažu platiti.

Do ovih izbora primjena ženske kvote se odgađala. Provede li se zakon, bit će to prvi put da su stranke kažnjene za nepoštivanje odredbi koje su same unijele u zakon.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene