Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pedofilija u Katoličkoj crkvi

Dopustili zlostavljanje djece, a sada traže kršćanski oprost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantna otkrića o pedofiliji unutar Katoličke crkve u Irskoj i dalje su u fokusu svjetske javnosti. Tamna strana crkve otvara brojna, prije svega moralna pitanja. Uz to u Njemačkoj se istražuje 300 slučajeva pedofilije unutar bivše biskupije pape Benedikta 16.

'Ova otkrića pokazuju tamnu strane Crkve koja me šokirala', bio je iskren, zapravo od svih najiskreniji tajnik njemačke biskupske konferencije jezuit Hans Langendoerfer. Njegova izjava nije se odnosila samo na Irsku već i na Njemačku u kojoj se istražuje zasad 300 slučajeva seksualnog zlostavljanja malenih. Neki datiraju čak iz 1905 godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još jedna žrtva Mučna ispovijest muškarca kojeg je zlostavljao svećenik: "Svakog dana kročiš iz strave u stravu. To me ubilo" Ivan Pavao II. Šok u Poljskoj Nakon šokantnog dokumentarca Ivan Pavao II. i svećenici pedofili postali su vruća tema

'Hlavni prioritet u traganju za istinom je stvorit iskrenu atmosferu dijaloga koja će žrtve ohrabriti da svjedoće o tome što im je napravljeno', rekao je Hans Langendoerfer. Teško je odabrati riječi, a ne povrijediti pristojnost javnog govora kad se objelodani činjenica da je najviše svećenstvo katoličke crkve u Irskoj zataškavalo seksualne zločine nad djevojčicama i dječacima u razdoblju od 1940. do 2004. godine. U tom smislu jučerašnja isprika kardinala Bradyja zvuči i više nego neuvjerljivo i hladno.

Kardinal se ispričava kao da se u izvješću o istrazi irske vlade nalaze neki benigni opisi, a ne situacije koje bi više odgovarale predlošku nekog bolesno-opskurno-lascivnog filmskog scenarija. 'To je katalog zala koja su počinjena u ime onoga što se perverzno naziva većim dobrom. Okrutna ironija koju je crkva izazvala samo namjerom da izbjegne javni skandal', rekao je Brady.

>> Papa poslao pismo koje će pomoći u pokajanju

I u tome je najveća odgovornost i kardinala Bradyja i njegovih biskupa. Teško poremećene svećenike nisu na vrijeme maknuli i poslali na liječenje. Bilo im je svejedno što se zbiva s djecom po sirotištima i školama. Oni su bili samo sebi važni. Znali su za patnje malenih pa samim tim nisu marili ni za Krista ni za njegov nauk. A sad, kakve li ironije, nude isprike tražeći kršćanski oprost i milosrđe.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene