Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas razgovori

Veliki izazov za Trumpa: Četiri kandidata za nacionalnu sigurnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju će obaviti razgovore s četiri kandidata za mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost nakon što je prošloga tjedna ostavku na tu dužnost podnio dosadašnji savjetnik Michael Flynn, priopćeno je iz Bijele kuće.

Među kandidatima su Keith Kellogg, koji je privremeno postavljen na Flynnovo mjesto, zatim John Bolton, bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, te generali Herbert Raymond McMaster i Robert Caslen, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer novinarima na Trumpovom privatnom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Lista nije konačna i na njoj bi se moglo naći još nekoliko kandidata, dodao je Spicer.

Kao potencijalne kandidate razmatra se i bivšeg šefa Nacionalne sigurnosne agencije Keitha Alexandera i bivšeg načelnika stožera Raya Odierna.

No bivši direktor CIA-e, višestruko nagrađivani umirovljeni general David Petraeus, kojega se spominjalo kao uži izbor za Flynnova nasljednika, više nije u igri.

Jedan od najbližih Trumpovih suradnika, savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn podnio je ostavku protekloga tjedna nakon što se otkrilo da je razgovarao s ruskim diplomatima u Americi oko sankcija koje je Obama uveo Rusiji. Flynn je u ostavci napisao da je potpredsjedniku Mikeu Penceu i ostalima dao "nepotpune informacije" o svojim razgovorima s ruskim diplomatima.

Pronalaženje Flynnova nasljednika bit će veliki izazov za novog američkog predsjednika. Prvi Trumpov izbor, umirovljeni viceadmiral Robert Harward, odbio je u četvrtak preuzeti tu dužnost navevši kao razlog obitelj i financije.

Po nekim izvorima, Petraeus i Harward željeli su kontrolu nad kadrovskim odlukama u Vijeću za nacionalnu sigurnost, no Trump im nije htio prepustiti tu ovlast.

Novi američki predsjednik vikend provodi na svom posjedu na Floridi.

"Održat ćemo mnogo sastanaka ovoga vikenda u južnoj Bijeloj kući", objavio je na Twitteru u subotu ujutro. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene