Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opet tvita

Trump optužio Kinu za kršenje sankcija Sjevernoj Koreji

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak žestoko kritizirao stajalište Pekinga i tvrdi da sprječava svako prijateljsko rješenje sjevernokorejskog nuklearnog predmeta.

Trump je na Twitteru istaknuo da je jako razočaran što je Kina omogućila ulazak nafte u Sjevernu Koreju.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

"Nikada neće biti prijateljskog rješenja problema sa Sjevernom Korejom ako se to nastavi", istaknuo je, ali nije jasno zaprijetio vojnim napadima. Posljednjih mjeseci američki predsjednik je obećao "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju u slučaju da režim Kim Jong Una pokrene napad.

Za sada se ne zna odgovara li američki predsjednik na dokaze kojima raspolažu Sjedinjene Države o eventualnom kineskom nepoštivanju međunarodnih sankcija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 22. prosinca postrožilo sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon pregovora između Sjedinjenih Država i Kine, glavnog trgovinskog partnera Sjeverne Koreje.

Nova rezolucija postrožava prethodne sankcije i dodatno smanjuje isporuke nafte koja uglavnom stiže iz Kine.

Posljednjih mjeseci američka administracija je bila zadovoljna naporima Kine koja je glasala za tri UN-ove rezolucije usvojene od ljeta, koje su svaki puta dodatno postrožavale sankcije Pyongyangu.

Washington je uvjeren da bi samo pravi pritisak Kineza i strogo poštivani naftni embargo mogli prisiliti Kim Jong Una na pregovore o napuštanju nuklearnog programa.

Peking je primijenio neke zabrane uvoza i sankcije, ali može i mora poduzimati više, ocijenio je u srijedu navečer američki državni tajnik Rex Tillerson, prenio je The New York Times. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene