Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demonstracija zajedništva

Trump nastavlja s pritiskom: "Spremni smo napustiti pregovore sa Sjevernom Korejom"

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP)
Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Administracija Donalda Trumpa na večeri s administracijom japanskog premijera Shinzo Abea (Foto: AFP) Administracija Donalda Trumpa na večeri s administracijom japanskog premijera Shinzo Abea (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Jong Un u Pjongjangu primio južnokorejsku delegaciju (Foto: AFP) Kim Jong Un u Pjongjangu primio južnokorejsku delegaciju (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Donald Trump rekao je u srijedu navečer da će nastaviti stavljati maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju sve dok se ta država ne riješi svoje zalihe nuklearnog oružje. Predsjednik SAD-a to je rekao tijekom konferencije za novinare koju je održao s japanskim premijerom Shinzo Abeom.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je voljan napustiti planirane razgovore sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom ako oni ne ispune njegova očekivanja.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

"Ako ne mislim da će biti uspješni, nećemo ih voditi", rekao je predsjednik tijekom konferencije za novinare koju je s japanskim premijerom Shinzo Abeom održao na svom imanju u Floridi. "Uvijek volim ostati fleksibilan, ostat ćemo fleksibilni", rekao je Trump.

Ipak, izvještava CNN, rekao je su odnosi sa Sjevernom Korejom bolji nego ikada. "Nikad nismo bili u ovakvoj poziciji s tim režimom, bilo da se radi o ocu, djedu ili sinu", rekao je.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik također je rekao da njegova administracija radi na oslobađanju tri Amerikanca koji su zatočeni u Sjevernoj Koreji.

"Razgovarali smo o njima. Trenutačno pregovarao. Dajemo sve od sebe", potvrdio je Trump.

Inzistirajući na tome da neće ponoviti pogreške prošlih administracija, Trump je pozvao na uništenje svog nuklearnog oružja, a ne samo sjevernokorejskog.

"Moramo stati na kraj nuklearnom oružju u svim krajevima svijeta", rekao je.

Japan i SAD ujedinjeni po pitanju Sjeverne Koreje

Konferencija s Abeom dogodila se u trenutku u kojem se Trump priprema za važne razgovore s Kim Jong Unom koji će, upozorio je japanski premijer, biti rizični.

Pripreme za razgovore u punom su jeku, pa je tako tijekom večere držane u utorak, otkriveno je da je Mike Pompeo, Trumpov direktor CIA-e i kandidat za državnog tajnika, ranije ovog mjeseca putovao u Sjevernu Koreju.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Administracija Donalda Trumpa na večeri s administracijom japanskog premijera Shinzo Abea (Foto: AFP) Foto: Afp

Trump je rekao da će naglasak tijekom pregovora biti stavljen na sjevernokorejsko nuklearno oružje, a Abe smatra da bi program balističkih projektila također trebao biti jedna od tema, pošto su neke od njih u prošlosti padale unutar morskih voda Japana.

"Japan i mi smo zajedno, mi smo ujedinjeni po pitanju Sjeverne Koreje", Trump je rekao u utorak.

Sjeverna Koreja priprema se za "važno povijesno razdoblje"

Sjeverna Koreja održat će u petak plenarnu sjednicu središnjeg odbora vladajuće stranke, najavila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA. 

Sastanak je sazvan da bi se raspravilo i odlučio o "pitanjima politike nove faze" te kako bi se udovoljilo zahtjevima"'važnog povijesnog razdoblja", prenijela je Hina.

Južna Koreja u srijedu je objavila da namjerava iskoristiti predstojeći summit sa sjevernokorejskim čelnicima za razmatranje aranžmana o trajnom miru za Korejski poluotok. Kim Jong Un već je početkom ožujka u Pjongjangu primio južnokorejsku delegaciju.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Kim Jong Un u Pjongjangu primio južnokorejsku delegaciju (Foto: AFP) Foto: Afp

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje i dalje su u ratu. Korejski rat (1950. – 1953.) završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije finaliziran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene