456064
456064
456064
456064
456064

Donald Trump - Otkud mu bogatstvo?

  • , 07.11.2016., 09:37
  • Autor:
  • komentara

Donald Trump, milijarder koji pretendira na mjesto predsjednika SAD-a, rođen je sa zlatnom žlicom u ustima. Njegovi preci, baš kao i on, novac su voljeli okretati velikim dijelom na nekretninama.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP) - 15
Donald Trump (Foto: AFP) - 15

Friedrich Trumpf, djed republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, iz skromne njemačke mnogočlane obitelji, otisnuo se preko Atlantika krajem 19. stoljeća. Ubrzo je do izražaja došao njegov talent za zaradom. Mladić koji je amerikanizirao svoje ime u Frederick Trump, otvarao je bordele za kopače zlata. Njegov prvi biznis bio je krčma ''Puddle Dog'', u kojoj je točio alkohol i nudio žene za zabavu. Kada je zlatna groznica počela jenjavati, Frederick se vratio u rodni kraj Bavarske i ondje se oženio. Nije dugo trebalo da se vrati u Ameriku. Umro je 1918. u dobi od 49 godina, od upale pluća. Prije toga je kupio nešto zemlje kako bi pokrenuo biznis s nekretninama, ali smrt ga je pretekla u ostvarivanju tog plana.

Sve je na sebe preuzeo njegov najstariji sin Fred, koji je od oca naslijedio poduzetnički duh. Rođen je 1905., a već je s deset godina ušao u svijet rada. Za to je vrijeme pohađao gimnaziju Richmond Hill. Frederick je preminuo kada je Fred imao 13 godina. No, mladiću nije trebalo dugo da pokrene vlastiti biznis. Budući da je bio maloljetan, s 15 godina je s majkom pokrenuo posao s garažama. Kompanija koju su osnovali Eizabeth Trump & Son postala je temelj Trump carstva koji je danas poznat diljem svijeta.

Prvu kuću sin Fredericka, a otac Donalda, sagradio je sa 17 godina. U svojim 20-ima građevinom se bavio u Queensu, kasnije se šireći u druge dijelove New Yorka. Obiteljske kuće gradio je i prodavao za približno četiri tisuće dolara. Otvorio je i supermarket Trump Market, koji je prodao trgovačkom lancu te se vratio građevini. 1936. oženio se s Mary Anne MacLeod s kojom je dobio petero djece.

U međuvremenu Fred Trump stječe mnogo kontakata pomoću kojih dobiva masu sigurnih poslova, jer ih plaća – država. Gradio je barake i jednostavne stanove za osoblje američke mornarice. S povratkom tisuća vojnika nakon Drugog svjetskog rata, gradio je stanove spremne za useljenje. Projekte je plaćala američka Federalna agencija za stanogradnju, a radilo se o tisućama stanova. Do kraja života, odnosno svoje 93. godine, Fred Trump zgrnuo je bogatstvo koje se tada (1999.), procjenjivalo na oko 300 milijuna dolara.

1970-ih u poslu mu pomaže sin Donald koji je kazao kako sanja o ipak nešto impresivnijim i luksuznijim građevinama za razliku od onih koje je gradio njegov otac. I nije dugo čekao na to. 1980-ih otac mu je posudio milijun dolara, a Donald je izgradio zgradu Trump Tower na Manhattanu, i danas impresivnu i poželjnu te skupocjenu nekretninu. Bio je to početak njegovog manijakalnog građenja luksuznih građevina.

Donaldov otac Fred Trump zgrnuo je bogatstvo koje se u trenutku njegove smrti 1999. procjenjivalo na oko 300 milijuna dolara.

Njegov biznis s nekretninama nastavio je Donald, ali osim velikih zgrada koje je gradio, tu su i veliki porazi. Trump je, naime, bankrotirao čak pet puta.

Iako on tvrdi da vrijedi deset milijardi dolara, Investopedia  procjenjuje da je njegova vrijednost 3,9 milijardi dolara. Autor Trumpove biografije Jerome Tuccille piše da Trump projekte uglavnom gradi u partnerstvu s drugima koji su uložili veći dio kapitala, a njegov najveći ulog je tek razvikani brand Trump.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se