458084
458084
458084
458084
458084

Trump: Mogu savršeno voditi i svoje poslovanje i zemlju

  • , 23.11.2016., 12:10
  • Autor:
  • komentara

Donald Trump smatra da istovremeno može voditi SAD i svoje poslovno carstvo koje se procjenjuje na 3,7 milijardi dolara, no senator Ben Cardin priprema rezoluciju kojom bi se izbjegao potencijalni sukob interesa.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Donald Trump uvjeren je da ne mora prekinuti veze sa svojim poslovnim carstvom kada 20. siječnja prisegne za 45. američkog predsjednika, no u to nije uvjerio demokratskog senatora koji priprema rezoluciju kojom bi onemogućio kralja nekretnina da istodobno upravlja državom i vlastitim tvrtkama.

Sjedinjene Države nemaju zakon koji bi američke predsjednike obvezivao da zamrznu svoje poslovanje, no prijašnji stanari Bijele kući ipak su to činili, piše BBC u srijedu.

"Teoretski, mogu savršeno voditi svoje poslovanje i savršeno voditi zemlju", rekao je Trump za dnevnik The New York Times. Međutim, dodao je da bi ipak "želio učiniti nešto" da razdvoji ta dva područja odgovornosti.

Demokratski senator Ben Cardin želio bi da budući predsjednik svoje privatno poslovanje od predsjedničkih dužnosti razdvoji i službeno.

Cardin će zato idući tjedan predstaviti rezoluciju kojom poziva izabranog predsjednika da potpiše ugovore "blind trust" kojima poslovanje predaje u ruke upravitelju ili da poduzme neke slične mjere sukladno ustavu kojima bi izbjegao potencijalni sukob interesa.

Specijalizirani časopis Forbes procjenjuje Trmpovo bogatstvo na 3,7 milijarda dolara, a tom imovinom mogul nekretnina upravlja putem 500 različitih poduzeća.

Primjer za mogući sukob interesa je Trump International Hotel, nedavno otvoren u Washingtonu, piše BBC i napominje da Trump već sada profitira od golemog priljeva posjetitelja koji sa zanimanjem razgledaju nekretninu budućeg stanara Bijele kuće.

Novootvoreni hotel leži na zemlji za koju je koncesiju dala savezna vlada, a kada Trump preuzme dužnost 20. siječnja, on će istodobno postati i vlasnik i zakupac.

Upitno je, nadalje, sudjelovanje Trumpove kćeri Ivanke u telefonskom razgovoru što ga je njezin otac vodio s argentinskim predsjednikom Marucijom Macrijem.

Argentinska vlada odbacila je navode da je Donald Trump zamolio Macrija da odobri gradnju projekta koji planira izvesti jedno od njegovih poduzeća u Buenos Airesu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se