Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTVRĐUJE SENAT

TRUMPOV IZBOR Dan Coats predložen za šefa američkih obavještajnih službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući američki predsjednik Donald Trump izabrao je bivšeg senatora iz Indiane Dana Coatsa za ravnatelja američkih obavještajnih službi, što je potez koji bi mogao ublažiti kritike da je pretjerano sklon popuštanju Rusiji.

Coatsov izbor za šefa američkih obavještajaca, koji koordinira rad 16 nacionalnih obavještajnih i sigurnosnih agencija, bio je očekivan.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

"Dan je jasno pokazao znanje, stručnost i osjećaj koji su potrebni za vođenje naše obavještajne zajednice", priopćio je Trump. "Bude li potvrđen za ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (DNI), iskazat će vodstvo koje će cijela obavještajna zajednica moći poštivati i predvoditi budnost moje administracije protiv svih onih koji nam žele nauditi".

Osim što je služio kao senator iz Indiane i američki veleposlanik u Njemačkoj, Coats je bio član Senatskog odbora za obavještajne službe.

Do Coatsove nominacije došlo je dan pošto se Trump sastao s čelnicima obavještajnih službi, uključujući dosadašnjeg šefa DNI-a Jamesa Clappera i CIA-a Johna Brennana, koji su mu rekli da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio hakersko uplitanje u američke predsjedničke izbore.

Trump je nakon sastanka rekao da hakiranje nije utjecalo na ishod izbora. "Premda Rusija, Kina i druge zemlje, te skupine i pojedinci izvana neprestano pokušavaju prodrijeti u informatičku infrastrukturu institucija naše vlasti, naših tvrtka i organizacija poput Demokratske stranke, to nije baš nikako utjecalo na ishod izbora, niti je bilo manipuliranja elektroničkim glasovanjem", rekao je novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država u priopćenju nakon sastanka s obavještajnim čelnicima u New Yorku.

Coats (73) je jedan od šestorice američkih senatora koji su se postavljeni na rusku crnu listu sastavljenu kao odgovor na američke sankcije Rusiji zbog aneksije Krima, pa bi njegovo imenovanje moglo ublažiti kritike da Trump previše hvali Putina i nekritički ustraje na poboljšanju odnosa s Moskvom.

Coats, koji se zalagao za strože sankcije Rusiji, kazao je tada da je ponosan što je uvršten na rusku crnu listu.

Položaj ravnatelja DNI-a, agencije stvorene nakon napada 11. rujna 2001. sa zadaćom da koordinira rad Ministarstva domovinske sigurnosti, FBI-a, CIA-a, NSA-a i drugih obavještajnih i sigurnosnih službi, zahtijeva potvrdu u Senatu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene