Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golf diplomacija

Donald Trump i japanski premijer dogovorili partiju golfa: "Odlično ćemo se zabaviti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe krajem tjedna putuje u Sjedinjene Države na službeni sastanak i partiju golfa s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, u nadi da će unaprijediti odnose sa svojim najvažnijim saveznikom.

Japanci su zabrinuti načinom na koji je Trump počeo svoj mandat, povlačenjem iz transpacifičkog trgovinskog ugovora i najavom da će preispitati stara američka savezništva i razmotriti nova.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Branimir Vidmarović "Sjeverna Koreja itekako zna što radi, a važnu ulogu mogla bi imati djeca Kim Jong Una"

Nakon službenog sastanka u petak u Bijeloj kući, Abe će se pridružiti Trumpu u njegovu zrakoplovu i otputovati na Floridu gdje će dvojica čelnika u subotu nastaviti druženje na golf terenu.

Golf u programu nije slučajno. Abeov djed, premijer Nobusuke Kishi sklopio je sigurnosni sporazum s Amerikancima igrajući golf s tadašnjim predsjednikom Dwightom Eisenhowerom 1957. godine. Američki mediji tada su pisali o trijumfu golf diplomacije u zbližavanju dvaju neprijatelja iz Drugog svjetskog rata.

Za Abea bi partija golfa mogla biti prilika da izbjegne neugodnosti koje su neki drugi državnici iskusili u razgovorima s nekonvencionalnim američkim predsjednikom.

"Na golf igralištu mu ne može spustiti slušalicu"

"Na golf igralištu mu ne može spustiti slušalicu", kazao je stručnjak za japansko-američke odnose Fumiaki Kubo aludirajući na razgovor Trumpa i australskog premijera Malcoma Turnbulla.

Nešto duže druženje bit će i dobra prigoda da Abe detaljno uputi u temeljne činjenice japansko-američkog partnerstva.

U više od sedam desetljeća od poraza u Drugom svjetskom ratu, Japan je postao jedan od najvećih i najčvršćih američkih saveznika.

U Japanu je razmješteno 47 tisuća američkih vojnika, koji domaćinu jamče sigurnost, a svojoj domovini važnu stratešku poziciju na istoku Azije.

Dvije zemlje imaju i goleme trgovinske odnose, robna razmjena im vrijedi oko 200 milijardi dolara godišnje.

To Trumpa nije spriječilo da Japan svrsta u skupinu zemalja koja smanjuje vrijednost svoje valute i tako "iskorištavaju" Sjedinjene Države.

Pune ruke darova

Ali Japance najviše brine Trumpova izjava iz kampanje da Japan ne plaća dovoljno za veliku američku vojnu nazočnost, što su Japanci protumačili kao naznaku da bi dio vojnika mogao povući.

Takve izjave izazvale su nemir u Tokiju u vrijeme jačanja vojne moći Kine, s kojom Japan ima nekoliko teritorijalnih sporova i drugih prijepora, te trajne nepredvidljivosti Sjeverne Koreje.

Unatoč izraženoj namjeri da pojača vlastitu vojsku, Abe je svjestan da bi eventualno američko povlačenje jako izložilo Japan u sigurnosnom smislu.

Zato je požurio u New York već nekoliko dana nakon Trumpove pobjede i postao prvi svjetski državnik koji se sastao sa svježe izabranim predsjednikom.

Sastanak, u blještavom Trumpovu tornju na Manhattanu, prošao je dobro.

Abe je Trumpu darovao palicu za golf, navodno vrijednu oko 4500 dolara, i razgovarao čak i s Trumpovom kćeri Ivankom i njezinim suprugom Jaredom Kushnerom, budućim predsjednikovim savjetnikom.

Ali ako se premijer nadao da će mu se 'uloženo' odmah isplatiti, možda se razočarao. Samo koji dan nakon ulaska u Bijelu kuću Trump je odlučio povući SAD iz TPP-a, trgovinskog sporazuma u koji je Abe uložio dosta svog političkog kapitala.

Iako se radilo o ispunjenju predizbornog obećanja, Aziju je to ostavilo u šoku. Zato Abe sada dolazi u Bijelu kuću ruku punih darova, odnosno paketom ekonomske suradnje koji navodno uključuje plan stvaranja 700.000 radnih mjesta u Americi kroz japanska ulaganja u američku infrastrukturu.

"To je dio japanskih napora kojima se Trumpu želi objasniti da je Japan prijateljska zemlja ne samo u sigurnosti, već i u ekonomiji", kaže politički analitičar Mikitaka Masuyama.
Svi misle da Abe najbolje šanse za to ima u neposrednom odnosu s Trumpom na golf igralištu.

Američki predsjednik se slaže.

"Golf vam je odlična stvar, upoznate nekoga mnogo bolje na terenu nego za ručkom. Odlično ćemo se zabaviti", rekao je novinarima Trump, koji će Abea ugostiti na svom imanju na Floridi koji zove "zimskom Bijelom kućom". (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene