Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena politike

Napadi bez polaganja računa: Trump dao CIA-i neviđene ovlasti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump dao je navodno ovlasti sigurnosno-obavještajnoj službi CIA-i da dronovima napada potencijalne teroriste, a bez da ikome polaže račune.

Bivši predsjednik Barack Obama odluke o takvim napadima ograničio je isključivo na Pentagon, a neimenovani američki dužnosnici tvrde kako je Donald Trump ovlasti sada prebacio isključivo na CIA-u, piše Wall Street Journal. Bijela kuća nije potvrdila takav potez.

Ukoliko je to točno, CIA više ne bi trebala odobrenje Pentagona pa niti Bijele kuće prije slanja dronova u ciljane napade. Za vrijeme mandata predsjednika Obame Pentagon i sigurnosno-obavještajna služba surađivali su na takvim misijama; CIA bi detektirala gdje se osumnjičeni teroristi nalaze, a vojska bi izvela napad.

SAD su prva zemlja koja je na militante krenula dronovima, i to nakon 9/11, no kritičari ovog programa ističu kako su ovakvi napadi doveli do rasta militantizma.

"CIA bi trebala prikupljati i analizirati podatke a ne biti nekakva paravojna organizacija", ocijenio je Christopher Anders iz udruge American Civil Liberties Union.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Trump je CIA-u, s kojom je inače bio u lošim odnosima, navodno nagradio prvog dana svojeg predsjedničkog mandata, prenosi RT.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene