446698
446698
446698
446698
446698

Trump bi ipak surađivao s NATO-om u borbi protiv Islamske države

  • , 16.08.2016., 07:25
  • Autor:
  • komentara

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u ponedjeljak da će, ako uđe u Bijelu kuću, blisko surađivati sa saveznicima u NATO-u kako bi se porazili džihadisti Islamske države (IS), čime je odustao od svojih ranijih izjava prema kojima Sjedinjene Države možda neće ispunjavati svoje obveze prema drugim članicama Sjevernoatlantskog saveza.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

U svom drugom velikom političkom govoru u posljednja dva tjedna, Donald Trump je rekao da će voditi 'vojni, kibernetički i financijski' rat na više frontova protiv Islamske države.

'Također ćemo blisko surađivati s NATO-om u provedbi te nove misije', dodao je Trump, čije su ranije izjave o NATO-u izazvale val kritika među američkim saveznicima, pa i kritike nekih republikanaca.

Trump je rekao da ga je novi pristup NATO-a u borbi protiv terorizma nagnao da promijeni mišljenje, te više tu vojnu organizaciju ne smatra 'suvišnom'. Tom je izjavom, kako se čini, aludirao na izvješća prema kojima NATO planira osnovati novi obavještajni stožer kako bi se poboljšala razmjena informacija među saveznicima.

U govoru održanom u Youngstownu u Ohiju, jednoj od ključnih država za pobjedu na izborima u studenome, Trump je također rekao da će u sklopu svoje politike privremene zabrane imigracije muslimanima u SAD uvesti 'ekstremno filtriranje' i razviti nove testove kako bi se uhvatili ljudi koji pokušavaju naštetiti Sjedinjenim Državama. Kao predsjednik, rekao je, zatražit će od State Departmenta i Ministarstva domovinske sigurnosti da identificiraju regiju u svijetu koje su neprijateljske prema SAD-u i u kojima skrining možda neće biti dovoljan da bi se uhvatile osobe koje bi mogle predstavljati prijetnju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se