Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestok odgovor

Trump: "Kim Jong Un počeo je poštivati SAD"; Kim naredio dodatnu proizvodnju raketnih bojevih glava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump osvrnuo se na svoje nedavni verbalni rat sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom i ustvrdio da je ratoborni vođa "počeo poštivati Sjedinjene Države". S druge strane nije dugo trebalo čekati odgovor. Lider Sjeverne Koreje naredio je dodatnu proizvodnju motora i bojevih glava za interkontinentalne balističke projektile.

"Vidite što se događa u Sjevernoj Koreji. Odjednom, ne znam tko zna, ali mogu vam reći da nije dovoljno jaka. Neki su rekli da je previše jaka. Nije dovoljno jaka", rekao je Donald Trump.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Trump se vjerojatno očitovao na prijetnje "vatre i bijesa" u slučaju da Sjeverna Koreja nastavi svoje provokativno ponašanje prema SAD-u i njegovim saveznicima.

"Sjevernoj Koreji bilo bi bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama jer će se susresti s vatrom i bijesom kakve svijet nikada nije vidio", rekao je tada Trump. Potom je prošli tjedan pohvalio "mudru odluku Sjeverne Koreje" da odustane od prijetnji napadima na teritorij SAD-a Guam.

"Poštujem činjenicu da nas Kim Jong Un, vjerujem, počinje poštivati", rekao je Trump na skupu u utorak. "Tu činjenicu jako poštujem. Poštujte tu činjenicu. I možda, vjerojatno ne, ali možda se iz toga može dogoditi nešto pozitivno".

U međuvremenu državni mediji u Sjevernoj Koreji u srijedu su objavili fotografiju na kojoj Kim Jong Un obilazi Institut za proizvodnju kemijskih materijala koji proizvodi rakete. Uz to, izvijestili su i kako se radi na još snažnijoj balističkoj raketi s čvrstim gorivom te kako je sjevernokorejski čelnik naredio dodatnu proizvodnju motora i bojevih glava za interkontinentalne balističke projektile (ICBM).

Za razliku od raketa s tekućim gorivom, rakete s čvrstim gorivom ne moraju se napuniti gorivom netom prije lansiranja, što je proces koji može potrajati i do sat vremena i izazvati prijevremeni udar. Također, takve je rakete lakše transportirati i sakriti.

"Kim je naložio Institutu da proizvede više motora i bojevih glava", izvijestila je sjevernokorejska agencija KCNA.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene