Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetka pojava

''Dolina lutaka'': Nevjerojatne priče o nastanku makedonskog fenomena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko legendi kruži o nastanku kamenog grada u Makedoniji koji je postao prava turistička atrakcija.

Kameni grad koji se nalazi u selu Kuklica u blizini Kratova u Makedoniji  pruža spektakularan pogled za koji su zaslužne vulkanske erozije i klimatske promjene.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Zbunilo ga pitanje Procurila snimka: Poslušajte kako Vučić od novinarke naručuje koje pitanje želi čuti Slika nije dostupna ispituje se uzrok U požaru COVID bolnice u Tetovu 14 je osoba izgubilo život: Ministar objavio koliko je zdravstvenih djelatnika ozlijeđeno

Budući da se radi o rijetkom fenomenu, on zahtijeva određene geološke, topografske, hidrografske, vegetativne i klimatske uvjete.

Kuklica se sastoji od 140 prirodno formiranh masivnih kamenih stupova koji podsjećaju na ljudske figure.

Ako geologiju stavimo po strani, ovaj kameni grad iza sebe ima fascinantnu priču. Naime, prema lokalnoj legendi u selu Kuklica živio je zidar koji nije mogao odlučiti koju od dvije žene oženiti. Prva je bila lijepa, ali siromašna, a druga bogata, ali ne toliko lijepa. Zato je odlučio vjenčati se s obje i to isti dan, ali u različito vrijeme.

Postojala je mogućnost da ovaj plan i upali jer su žene živjele u različitim dijelovima sela.

Zidar je prvo odlučio oženiti bogatu djevojku. Međutim, glazba je bila toliko glasna da je lijepa djevojka iz drugog dijela sela čula bubnjeve i gajde dok je čekala mladoženju da dođe po nju.

Zanimalo ju je što se događa pa je odlučila provjeriti jer mladoženje nije bilo na vidiku. Užasnula se kada je shvatila da njezin budući suprug upravo planira oženiti drugu ženu.

Bijesna, bacila je na sve prokletsvo zbog kojeg su se protvorili u kamenje i stvorili Kuklicu.

Lokacija je među lokalcima poznata kao ''sretno vjenčanje'' jer su svi zadržali osmijehe na licima, a mladenka i mladoženje ostali su zagrljeni.

Svakoj kamenoj lutki lokalci su dali uloge pa je moguće vidjeti mladence, njihove kumove i djeveruše. Ispred njih je i svećenik, a okruženi su gostima.

Postoji više verzija

Postoji i druga verzija legende prema kojoj je djevojka bila jako zaljubljena u mladoženju i nije mogla prihvatiti činjenicu da će se vjenčati s drugom ženom pa je proklela i njih i goste na vjenčanju. Kada su se mladenka i mladoženja poljubili svi na vjenčanju su se pretvorili u kamene lutke.

Postoji još jedna legenda, manje poznata među mještanima, a kaže da se radi o području koje je bilo šuma, a ta šuma izgorjela je nakon drevne borbe i postala pustinja. Obzirom da je se radilo o jako hladnom području, vojnici koji su prolazili kroz pustoš smrzavali su se i pretvarali u stijene.

Tu su i druge priče koje područje čine još mističnijim. Proces nastanka stupova i dalje je aktivan i prema tvrdnjama mještana svaki 5 do 6 godina pojavi se nova ''lutka'. Rijedak prirodni fenomen je postao turistička atrakcija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene