Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najviše pate djeca

Gladna tinejdžerica krenula kupiti nešto za jelo, brutalno je silovana. Dječaka tjeraju da spaljuje tijela: Ovu zemlju razara kaos

Nasilje na Haitiju
Nasilje na Haitiju Afp
Aktualno Galerija Naoružane bande haraju Haitijem Naoružane bande haraju Haitijem Foto: Afp Nasilje na Haitiju Nasilje na Haitiju Foto: Afp Obračun bandi u Haitiju Obračun bandi u Haitiju Foto: Afp +0 Obračun bandi u Haitiju Galerija 1/4 >>
Dok Haiti razara neviđeni kaos, djeca su ta koja najviše pate. Njih troje ispričalo je užase kroz koje su prošli od odgajanja djeteta svoga silovatelja do rada za bande.

Dok bande divljaju u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu, nekoliko djece i tinejdžera prepričalo je svoja potresna iskustva. Neki su ostali siročad, drugi su ranjeni, silovani, pa čak i regrutirani od članova ovih naoružanih skupina.

Neki se snalaze u četvrtima kojima vladaju bande, dajući sve od sebe da se izmaknu opasnosti. Drugi rade za bande, zaduženi za opasne poslove poput špijuniranja suparničkih skupina ili krvavog posla rješavanja tijela. Svi se oni svakodnevno suočavaju s rizikom smrtonosnog nasilja, a jedan vođa bande čak upozorava na građanski rat koji bi mogao završiti genocidom. Evo što su ispričali CNN-u.

Pročitajte i ovo Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke

Odgaja dijete svoga silovatelja

Bilo je kasno navečer kada je 16-godišnja djevojka pronašla malu novčanicu, 25 haićanskih gurda, što je ekvivalent 20 centi. Bila je gladna i odlučila je izaći izvan svoje kuće u području Martissanta u Port-au-Princeu koje kontroliraju bande kako bi kupila nešto za jelo.

Na putu je napadnuta i silovana. Ona vjeruje da je počinitelj bio član bande. U siječnju je rodila dječaka. Briga o njemu nije laka, kaže ona. Teško je uspjela prehraniti i sebe, a sada ima brigu za još jedan život.

Pročitajte i ovo Pronađen brončani kip Bruce Leeja ukraden u Mostaru Oštećen je Pronađen Bruce Lee iz Mostara: Objavljeno tko je uhićen i što mu je bio plan

Pogodio je zalutali metak

Obitelj Woodjina Cadeaua bila je prisiljena napustiti svoj dom u Port-au-Princeu prije dvije godine. Mislili su da će biti sigurnije postaviti privremeni dom na napuštenoj avionskoj pisti u gradu, ali 30. siječnja, pucnjava je odjeknula niz ulicu dok se osmogodišnjakinja igrala vani.  Usred vriske druge djece, Donald Saint Surin, hitni djelatnik lokalne dječje organizacije pronašao ju je na tlu okruženu lokvom krvi.

Hitno ju je odveo u bolnicu i nakon operacije i dva tjedna liječenja, Woodjina se mogla vratiti svojoj obitelji. Ali njezin otac Jonel ističe da improvizirano metalno  sklonište u kojem se sada oporavlja nije prikladan dom.

Pročitajte i ovo Borba protiv krijumčarenja migranata - 4 Unosan posao Policija kreće u žešću borbu protiv krijumčara: "Novac koji se u tome okreće možda je veći od zarade od droge"

Prisiljen je raditi za bandu: Spaljuje tijela njihovih žrtava

Tinejdžer je imao 11 godina kada je počeo raditi za bandu. Bio je bez kuće i gladan, a banda mu je nudila hranu. Sada, kada drugi članovi bande ubijaju ljude, tjeraju ga da spaljuje tijela, kaže dječak koji sada ima 14 godina.

Htio bi izaći, ali ne zna kako. Njegova majka živi izvan Port-au-Princea, nije siguran kako doći do nje i ionako si ne bi mogao priuštiti takvo putovanje. "Volio bih da me odvede odavde", ispričao je za CNN.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene