Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama tajno pregovarali

Dogovor o Kašmiru propao odlaskom Musharrafa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indija i Pakistan godinama su tajno pregovarali o Kašmiru i bili su blizu rješenju sukoba, ali je sve propalo odlaskom Perveza Mušarafa, piše časopis The New Yorker.

Neslužbeni pregovori održavali su se u hotelima u Bangkoku, Dubaiju i Londonu, tvrdi tjednik. Dvije zemlje su čak izradile dokument koji im je bio polazište za pregovore, premda u njemu nije bilo ni imena ni potpisa.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Taj je dokument predviđao postupno povlačenje vojnih snaga dviju zemalja i jamčio je stanovnicima Kašmira slobodu kretanja i trgovanja s obje strane crte razdvajanja između dviju zemalja. Lokalna pitanja trebala su se rješavati putem tijela u koje bi ulazili izaslanici obiju strana.Područje Kašmira, na koje obje zemlje polažu pravo, bilo je povod dvama od triju ratova između Indije i Pakistana, nakon podjele Britanskog indijskog carstva 1947.

'To je bilo nešto izvanredno i mislim da bi promijenilo samu bit problema' i omogućilo da se indijsko-pakistanskim vezama pristupi na nov način, ocijenio je indijski čelnik, a prenio je tjednik koji dodaje da su pakistanski vojni dužnosnici prihvatili stajalište prema kojemu je diplomatski put jedini moguć u rješavanju sukoba.

Premda su prekinuti zbog ostavke predsjednika Mušarafa u kolovozu 2008., ti su tajni pregovori omogućili da se smanji napetost u odnosima dviju prijestolnica nakon napada u Mumbaiju u kojima su život izgubile 174 osobe i koje je New Delhi pripisao Laškar-e-Tajbi (LeT), pakistanskoj tajnoj naoružanoj islamističkoj skupini koja djeluje u Kašmiru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene