Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znat ćemo do kraja tjedna

DOGOVOR IZA ZATVORENIH VRATA Hoće li se 500.000 izbjeglica izravno iz turske naseliti u EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU i Turska mogli bi krajem tjedna objaviti dogovor postignut iza zatvorenih vrata o naseljavanju između 400 i 500 tisuća sirijskih izbjeglica izravno iz Turske u EU, objavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na susretu s mađarskim dužnosnicima u Budimpešti, Orban je rekao kako očekuje jak pritisak Europe na Mađarsku da prihvati dio od tih pola milijuna izbjeglica na što Budimpešta ne pristaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se odluka 'EUROPI PRIJETI PROPAST' U Bruxellesu pljušte optužbe, Orban kaže - 'Mi smo samo promatrači' Slika nije dostupna Ključ je suradnja EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu

Dodao je da je sporazum cirkulirao među sudionicima nedavnog summita EU-a na Malti, ali je odbačen i nije uključen u sporazume između EU-a i Turske potpisane ovoga vikenda u Bruxellesu, pošto zagovornici te ideje nisu dobili dovoljnu potporu.

"To će pitanje biti 'vruć krumpir' u idućem razdoblju, jer čak i ako je neko vrijeme držano u tajnosti, netko će i negdje - mislim u Berlinu ovoga tjedna - objaviti da bi 400 do 500 tisuća sirijskih izbjeglica moglo biti prebačeno izravno iz Turske u EU", rekao je Orban.

Makedonija dovršila gradnju ograde na granici prema Grčkoj

"Europljani mogu očekivati to neugodno iznenađenje", dodao je.

Orban je aludirao da je dogovor organizirala Njemačka i predvidio da bi on mogao odrediti političku klimu u Europi idućih dana i tjedana.

"Mi i ostale zemlje Višegradske skupine (Poljska, Češka i Slovačka) bit ćemo izloženi golemom pritisku", upozorio je.

"Oni će objaviti da, jednom kada se oko toga dogovore određeni igrači, mi ćemo morati ne samo dovesti te ljude u Europu, nego ih i međusobno raspodijeliti, i to kao obavezu", rekao je Orban.

"To neće biti lako jer, očito je, mi to ne možemo prihvatiti", istaknuo je mađarski premijer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene