Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide u Haag

Dodik: Zahvalan sam Karadžiću na stvaranju RS-a, svjedočit za njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je u četvrtak u Banjoj Luci zahvalnost bivšem čelniku bosanskih Srba i haaškom optuženiku Radovanu Karadžiću na stvaranju Republike Srpske kazavši da će svjedočiti tijekom sljedećeg tjedna u Haagu na poziv Karadžićeve obrane.

"U političkom smislu ja izražavam zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se Republika Srpska uspostavi i održi", rekao je Dodik na upit novinara hoće li svjedočiti na suđenju Karadžiću kojega optužnica tereti za najteže zločine uključujući i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima na području BiH tijekom proteklog rata.

S područja Republike Srpske prognano je, po podacima Katoličke crkve, oko 200.000 Hrvata te oko milijun Bošnjaka kako je to naveo Institut za istraživanje ratnih zločina, dok je na području Srebrenice počinjen najteži pokolj na kraju II. svjetskog rata na području Europe.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik bizarne poruke Dodik organizirao "narodni miting", njegov suradnik stajao uz Anu Brnabić i urlao: "Ne želimo u pedersku EU!" Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu"

>> Otkriveni dosad nepoznati detalji o bijegu Ratka Mladića

Dodik je objasnio kako se nekoliko puta kao zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske susreo s Karadžićem ističući da nije bio 'svjedok nikakvih zločina koje je činio'. "Karadžić preda mnom i pred ljudima s kojima sam bio to nikada nije činio. Želim o tome svjedočiti", rekao je Dodik.

Opetovao je navode da BiH ne može opstati kao država jer su na referendumu o neovisnosti Srbi glasovali protiv što će iznijeti i na suđenju pred Haaškim tribunalom. "Takvo što je neprihvatljivo, jer predstavnici Srba nisu participirali u institucijama te BiH. Zato i danas ponavljam da BiH ne može opstati kao zajednička država, to je zemlja na izdisaju i teški bolesnik koga samo međunarodna zajednica održava na životu", rekao je predsjednik RS-a.

Optužio je tadašnje čelništvo u Sarajevu s Alijom Izetbegovićem na čelu da se lažno predstavljalo kao predstavnici BiH što je dovelo do produbljivanja krize i rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene