Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoguće postići sporazum

Dodik uvjeren: 'BiH je pred puzajućim raspadom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini prijeti njenim 'puzajućim raspadom'.

U intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko 'Oslobođenje' Dodik je ocijenio kako je u BiH stvoreno ozračje u kojemu je na državnoj razini gotovo nemoguće postići sporazum o bilo kojem otvorenom pitanju što ujedno blokira cjelokupni napredak.

'Ukoliko ovakva pat pozicija ostane, a ona je već potpuno traumatična, imat ćemo stvorenu naviku, ljudi iz RS-a imat će sve manji interes dolaziti na posao u te zajedničke institucije (BiH) a ne vjerujem ni da je ljudima iz Federacije BiH dobro ako se tamo stalno dešavaju neki problemi. Tu će doći neki stranci od karijere koji će kao pokušati nešto državati a zapravo će jednog dana doći do nekog puzajućeg raspada u kojemu više neće biti važnosti tih institucija', kazao je Dodik.

Istaknuo je kako 'ne poziva na ustanak' nego upozorava na procese koji su u tijeku i koji blokiraju državu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

>> Međunarodna zajednica osudila Dodikove izjave o raspadu BiH

Dodao je kako za njega osobno kao i za Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu BiH nije problem dok funkcionira u daytonskim okvirima no neprihvatljivim drži pokušaje 'modeliranja bez unutarnjeg dogovora' za što opet optužuje visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Dodik je ustvrdio kako već samo postojanje institucije OHR-a u BiH sugerira nestabilnost u državi što opet odvraća potencijalne investitore.

Pojasnio je to tvrdnjom kako upravo zbog ovakvih okolnosti investitori radije odlučuju ulagati u Hrvatsku nego u BiH, iako je u Hrvatskoj električna energija 40 posto skuplja, a porez na dobit iznosi 30 posto, dok je u BiH on 10 posto. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene