Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao nove prijedloge

Dodik: SDA treba izbaciti iz vladajuće koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo 'izbaciti' iz koalicije koja je na vlasti u Bosni i Hercegovini, a istodobno je najavio prijedloge kojima bi dio sada jedinstvenih oružanih snaga BiH dobio što više entitetskih obilježja.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako SDA ne bi smjela ostatu dijelom vladajuće koalicije šest stranaka nakon što su njezini zastupnici u parlamentu BiH u četvrtak glasovali protiv proračuna što ga je predložilo vijeće ministara BiH.

'Znam da je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija nekoliko puta govorio da će, ukoliko SDA ne glasuje za proračun BiH, oni biti izbačeni iz vlasti na razini BiH i u Federaciji BiH i očekujem da će se to i dogoditi', izjavio je Dodik.

SDA je optužio da vodi 'kalkulantsku politiku' a kao dio toga oposao je i nastojanja te stranke da se izmijene pravila za registraciju birača u Srebrenici kako bi ondje na lokalnim izborima zakazanim za listopad mogli glasovati svi koji su u Srebrenici živjeli 1991. godine.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane" Milorad Dodik Nema pomaka Vidno ljutit Dodik: "Razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo. Svi su se vratili na početne pozicije"

>> Dodik uvjeren: 'BiH je pred puzajućim raspadom'

Dodik, koji je s novinarima razgovarao tijekom sudjelovanja na svečanosti obilježavanja dana 3. pješačke pukovnije oružanih snaga BiH održane u Banjoj Luci, ponovno je doveo u pitanje jedinstvenu bosanskohercegovačku vojsku.

Kazao je kako 'nije zadovoljan oružanim snagama BiH', kao ni činjenicom da je na proslavi u Banjoj Luci intonirana samo državna a ne i himna RS.

'Ovdje danas nije intonirana himna Republike Srpske i učinit ćemo sve da se na ovakvim priredbama ubuduće intonira himna i ističu obilježja RS', izjavio je Dodik, dodajući kako 'svi u BiH trebju znati da 3. pješačka pukovnija dolazi iz RS pa bi ona stoga morala isticati i entitetsku zastavu.

Kazao je kako su to propusti za koje su odgovorne neke osobe iz ministarstva obrane.

BiH ima jedinstvene oružane snage od 2005. godine, nakon reforme u kojoj su ukinute entitetske vojske.

Sukladno načelima koja su tada dogovorena uz punu suglasnost RS, u jedinstvenoj je vojsci ukinuta uporaba bilo kakvih entitetskih obilježja, a pripadnici OS na svojim odorama nose znakovlja BiH.

Podsjećanje na ratnu prošlost ograničeno je tek na ustroj OS BiH kroz tri pukovnije koje baštine tradiciju HVO, Armije BiH i Vojske RS (VRS). (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene