Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na doživotnu presudu

Dodik: Presuda Tolimiru predstavlja pokušaj da se za rat optuži samo Srbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stigle su reakcije predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik, kao i više srpskih političkih stranaka i nevladinih organizacija na presudu Zdravku Tolimiru.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da doživotna kazna zatvora generalu Zdravku Tolimiru, koju je dan ranije izrekao Haaški tribunal, predstavlja pokušaj da se za protekli rat na prostoru bivše Jugoslavije optuži samo Srbe dodajući da se takve presude ne mogu prihvatiti.

'Presuda Haškog suda kojom je na doživotni zatvor osuđen general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir samo je još jedan od dokaza da je taj sud postao sud na kojemu se maksimalnim kaznama kažnjavaju samo Srbi', stoji u pisanoj izjavi predsjednika Republike Srpske.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima

>> Zdravku Tolimiru doživotna zatvorska kazna za Srebrenicu

Po njegovim riječima, neprihvatljivo je da se Srbe optuži za sve što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije tijekom posljednjeg rata.

'Vodeći se politikom selektivne pravde na štetu Srba, i ovom presudom pokušava se pisati povijest s ovih područja u kojoj su isključivi krivci u ovom ratu bili Srbi. Ne možemo se oteti dojmu da je i iza ove presude generalu Tolimiru postojala politička osnova za donošenje odluke, pogotovo kada se ima u vidu oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramushu Haradinaju', istaknuo je Dodik. Dodao je da je upravo to razlog zašto srpski predstavnici ne mogu vjerovati u Haaški sud.

Podsjetimo, Haaški sud (ICTY) u srijedu je nepravomoćno osudio generala vojske bosanskih Srba Zdravka Tolimira na kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u genocidu na području Srebrenice i Žepe, te je presudom potvrdilo da se na istoku Bosne u srpnju 1995. dogodio genocid.

>> Srebreničke žrtve zadovoljne doživotnom presudom Tolimiru

Više je srpskih političkih stranaka i nevladinih organizacija u četvrtak kritiziralo presudu Tolimiru te su ponovno istaknuli zahtjeve za ukidanjem Haaškog tribunala.

Iz Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS) poručili su: 'Haaški sud je jedna vrsta inkvizicije koja iz dana u dan dokazuje da joj cilj nije zadovoljenje pravde, već drakonsko kažnjavanje srpskog naroda i njegovih lidera.'
Dodali su da je doživotna kazna zatvora za Tolimira sramota za Haaški tribunal pogotovo nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju. Pozvali su i na prekid suradnje s Haaškim tribunalom te na potporu braniteljima i obiteljima Srba kojima se sudi u Haaškom tribunalu.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić istaknuo je da bi u Ujedinjenim narodima trebalo pokrenuti inicijativu za ukidanje Haaškog tribunala, ustvrdivši da je taj sud do sada procesuirao isključivo srpski narod za događaje na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici više srpskih stradalničkih udruga najavili su da će u petak započeti s prikupljanjem potpisa na peticiju kojom će tražiti ukidanje Haaškog tribunala i poništavanje njegovih presuda. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene