Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik ponovo proziva Hrvatsku zbog etničkog čišćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je optužio Hrvatsku da je provela etničko čišćenje na svom teritoriju a predsjedniku Stjepanu Mesiću kojega je nazvao "ratnim liderom" također je ponovo osporio pravo da govori o stanju u RS.

"Stipe Mesić nema moralno pravo držati nekom prodike u Republici Srpskoj i to nećemo prihvatiti. I dalje stojim iza onoga što sam rekao da Hrvatska na svom europskom putu mora rješiti pitanje progona 250 tisuća i više Srba, mora riješiti pitanje vraćanja stanova protjeranim Srbima i riješiti mnoga druga pitanja", kazao je Dodik u intervjuu kojega je u srijedu objavio banjalučki tjednik "Reporter".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S Dodikom na komemoraciji Vučić nezadovoljan: "Svi gledaju da o Jasenovcu ne govore nikada" Milorad Dodik NIJE ODUŠEVLJEN Dodik Macronu poslao nesvakidašnju poruku: "Da vam objasnim što se zapravo zbiva..."

Dodik je izrekao ocjenu kako aktualne vlasti u Hrvatskoj "stvaraju iluziju kako je to jedna egzotična zemlja u kojoj se ništa nije događalo".

"Ako netko želi normalizaciju odnosa sa Srbijom i RS, to pitanje (Srba u Hrvatskoj) neizbježno mora doći na red kao što je to slučaj s pitanjem Hrvata koji su odavde (iz RS) otišli pod etničkim progonom", kazao je Dodik.

On je optužio hrvatske medije da su krivo interpretirali dijelove njegova istupa na zasjedanju Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu te je opovrgnuo kako je Srbima iz Hrvatske ponudio da se presele u RS.

"Nisam rekao da ne moraju priznati Hrvatsku kao zemlju no vrlo jasno sam poručio da je RS spremna pomoći im u svim njihovim naporima i legitimnim pravima sukladno Ustavu i zakonima hrvatske države", pojasnio je Dodik dodajući kako u RS već ima "50 tisuća Srba iz Hrvatske koji vape za pomoći".

Dodik nije želio posebice komentirati činjenicu da se Milorad Pupovac naknadno distancirao od njegova istupa u Zagrebu.

Kazao je kako "razumije" Pupovčevu poziciju te "snažan pritisak, do linča" kojemu je, tvrdi Dodik, bio izložen predsjednik SNV-a.

"Ukoliko mu (Pupovcu) te kvalifikacije koriste u pozicioniranju, u redu, no mislim kako je krajnje vrijeme da se progovori i o položaju tih ljudi (Srba u Hrvatskoj", kazao je Dodik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene