Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik i Čović za ustavnu reformu u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović suglasili su se u utorak da je nužno provesti ustavne promjene u BiH.

Dodik i Čović o stanju u zemlji razgovarali su u Banjoj Luci, a premijer RS novinarima je nakon tog susreta ponovio staru tezu da je za BiH najbolje rješenje reorganizacija kroz više federalnih jedinica no samo pod uvjetom da se očuva RS u sadašnjim granicama.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje" Slika nije dostupna PISMO NA PET STRANICA Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH

"Nezaobilazan uvjet je Republika Srpska, nedirnuta u političkom i teritorijalnom smislu kao jedna od tih federalnih jedinica", kazao je Dodik.

Dodao je kako RS podupire nastojanje da se u BiH formira "više federalnih jedinica sa zakonodavnim, sudskim i izvršnim ovlastima" uz dominaciju različitih konstitutivnih naroda u svakoj od njih.

Dragan Čović je kazao da je reorganizacija BiH nužna za njezino pretvaranje u modernu europsku državu.

Kazao je da čvrsto vjeruje da će se uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"To nam onda otvara mogućnost da razgovaramo o tome kako preurediti BiH da bude po mjeri sva tri konstitutivna naroda", kazao je Čović.

Svrha ustavnih promjena, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH, mora biti racionalno organiziranje BiH.

"Mi danas imamo racionalnu organizaciju samo u jednom dijelu BiH, a to je Republika Srpska", kazao je Čović objašnjavajući kako je ostatak države opterećen suvišnim razinama vlasti i glomaznim birokratskim aparatom koji nije u stanju odgovoriti izazovima okruženja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene