Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodi za 3 posto

Dobre vijesti za Obamu dan uoči izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u vodstvu je od tri posto pred republikanskim predsjedničkim kandidatom Mittom Romneyjem dan uoči američkih predsjedničkih izbora, pokazuje istraživanje javnog mnijenja čije je rezultate u ponedjeljak objavio Pew Research Centar.

Obama po tom centru, jednom od uglednijih i pouzdanijih američkih agencija za ispitivanje javnoga mnijenja, trenutno uživa povjerenje 48 posto birača, a Romney 45 posto.

Obama je u završnici kampanje nešto povećao prednost pred Romneyjem, a analitičari to pripisuju dobrom dojmu koji je njegova administracija ostavila u rješavanju posljedica koje je ostavila oluja Sandy, piše britanski Guardian. Među vjerojatnim biračima, njih 69 posto smatra da je Obama dobro odradio posao u vezi s olujom. Rezultati su u skladu s podacima iz ankete Wall Street Journala i NBC-ja ovoga vikenda. Te dvije ankete donose prvi čvrsti dokaz o utjecaju oluje na američke predsjedničke izbore.

Pew procjenjuje da će na dan izbora Obama u tzv. narodnom glasovanju osvojiti glasove 50 posto birača, a Romney 47 posto. Još bolje vijesti za Obamu stižu i tzv. država bojišta. U Iowi je po novoj anketi također pouzdanog Des Moines Registera aktualni predsjednik u vodstvu s pet postotaka prednosti, dok anketa Columbus Dispatcha Obami daje dva posto prednosti u možda i ključnoj saveznoj državi, Ohiju.

>> Kaos na Floridi: Birači 'poludjeli' jer im nisu dali glasati!

Iz Obamine kampanje tvrde da Romneyjev iznenadan posjet Pennsylvaniji u nedjelju, državi koju se smatra sigurnom za Obamu i koju je Romney dosad zanemarivao, pokazuje da republikanski kandidat gubi tlo pod nogama i da traži glasove 'drugdje' jer ne uspjeva stići Obaminu prednost u neizvjesnim državama.

Iz republikanskog tabora su, međutim, i dalje uvjereni u pobjedu. Romney će u ponedjeljak još jednom posjetiti Ohio, po čak 44. put otkako je počela predizborna kampanja, a zatim svratiti do Virginije i Floride i završni skup kasno navečer održati u New Hamsphireu. Izborni dan će provesti u svome domu pokraj Bostona, piše Washington Post.

Obama će posljednji dan kampanje provesti u Wisconsinu, Ohiju i Iowi, gdje će imati završni skup u Des Moinesu. Rezultate izbora će čekati u Chicagu. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve manje 'lajkova' Pratite uživo kako Romneyju pada popularnost! Slika nije dostupna Nakon 'poraza' u debati Obama uzvraća udarac: To nije bio pravi Mitt Romney!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene