Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najuglednija priznanja

Dobitnici Pulitzerove nagrade za 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
The New York Daily News i ProPublica dobitnici su Pulitzerove nagrade za javno novinarstvo, Charleston Gazette-Mail za istraživačko novinarstvo o proširenoj uporabi analgetika, novinari The Washington Posta i The New York Timesa, te listovi koji su zajedno s međunarodnim konzorcijem razotkrili Panamske dokumente

David Fahrenthold iz The Washington Posta dobio je nacionalnu nagradu za izvještavanje o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa jer je "stvorio model transparentnog novinarstva i praćenja političke kampanje uz istodobno izražavanje sumnje u tvrdnje Donalda Trumpa o velikodušnom financiranju karitativnih udruga".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 660 stranica VELIKA ANALIZA PRORAČUNA Pogledajte tko je profitirao, a tko će se morati 'stisnuti' Slika nije dostupna Okupljeni u Rimu Nobelovci za mir javno priznali od čega strahuju

Pulitzerove nagrade najuglednija su priznanja u američkom novinarstvu, a dodjeljuju se od 1917. godine.

The Daily News, tabloid iz grada New York, te ProPublica, portal specijaliziran za istraživačko novinarstvo, razotkrili su policijsku zlouporabu zakona o deložacijama zbog čega su stotine uglavnom siromašnih pripadnika manjina ostale bez svojih domova.

Nagrađeni su i novine McClatchy te Miami Herald, koji su bili dio Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i svojim su tekstovima razjašnjavali na koji su način bogataši, političari i utjecajni ljudi skrivali svoj novac u porezne oaze.

Novinari dnevnika The New York Times dobili su međunarodnu nagradu za izvještavanje o naporima ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaštiti ruski utjecaj u inozemstvu.

U devetnaesteročlanom vijeću za Pulitzerovu nagradu prijašnji su dobitnici te drugi ugledni novinari i akademici. Dobitnike odabiru uz pomoć 102 člana žirija.

Više od 2500 novinarskih uradaka bilo je nominirano za neku od 21 nagrade u kategorijama od javnog servisa, udarnih vijesti do komentara, karikatura i fotografija.

Sedam nagrada dodjeljuje se za fikciju, dramu, povijest, biografiju, pjesništvo, za nefikciju i glazbu.

Pulitzerove nagrade počele su se dodjeljivati 1917. prema oporučnoj želji novinskog izdavača Josepha Pulitzera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene