Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izumiru dobri samaritanci

Dobijete li infarkt na ulici u SAD-u, pomoglo bi vam tek 29 posto prolaznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom istraživanju, tek 29 posto Amerikanaca priskočilo bi u pomoć nepoznatoj osobi kojoj bi nasred ulice prestalo raditi srce.

Izgledi da prolaznik pokuša oživjeti osobu kojoj je srce otkazalo tek su 29 posto, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine. Pritom je utvrđeno da izgledi značajno rastu u četvrtima u kojima žive ljudi srednjih i viših prihoda i penju se do 55 posto.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Slika nije dostupna MENTALNO ZDRAVLJE Zašto Plenković i Beroš ne spominju važno ulaganje za Hrvatsku? Ključan dokument uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana

>> Skandalozno: Pokraj tijela mrtve žene sat i pol prodavali hranu?

"Mjesto gdje se srušite doslovno određuje vaše izglede za to da se netko zaustavi i oživi vas", kaže voditeljica istraživanja Comilla Sasson s medicinskog fakulteta sveučilišta u Coloradu. Ona kaže da su najveći izgledi za oživljavanje u bogatijim bjelačkim četvrtima (55 posto), nakon toga u četvrtima mješovitog etničkog sastava (49 posto) te u imućnijim crnačkim četvrtima (45 posto). U siromašnim crnačkim četvrtima izgledi za oživljavanje padaju na 35 posto.

Istraživanje je provedeno u 29 gradova širom SAD-a i nije analiziralo igra li ulogu uvježbanost stanovništva za oživljavanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene