Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manji porez od Nove godine

Odlučite li se na kupnju rabljenog automobila, mogli biste uštedjeti dosta novca

Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Manji porez na rabljene automobile (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Na popisu mjera kojima se hvali Vlada jest i ona kojom žele rasteretiti građane koji planiraju kupiti stare automobile. Od Nove godine država ukida porez i uvodi upola jeftiniju upravnu pristojbu. Stručnjaci za sigurnost na cestama upozoravaju - mjera će imati efekta samo ako građani budu kupovali automobile stare do pet godina.

Do rabljenog vozila - od iduće godine upola jeftinije, barem što se tiče plaćanja poreza. Poseban porez od pet posto na tržišnu cijenu vozila ide u povijest, a zamjenjuje ga upravna pristojba. Ona će se računati po starosti vozila i snazi motora.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Auto u kamionu pokušao ga prošvercati FOTOGALERIJA Carinike šokiralo što su pronašli ispod cerade kamiona

Država je izračunala da će kroz novi obračun sama sebi izbiti oko 100 milijuna kuna iz blagajne, što će značiti manje porezno opterećenje za građane.

"Prvi izračuni tako pokazuju. Država je prošle godine oko 200 milijuna kuna uprihodovala uslijed takvih poreza, a po ovim izračunima bi 100 milijuna kuna trebao biti prihod. Tu je evidentno smanjenje od 50 posto samog opterećenja prema građanima", rekao je Hrvoje Paver iz Udruženja trgovine motornim vozilima pri HGK-u.

Pa da vidimo koliko ćete novca uštedjeti ako se odlučite na kupnju rabljenog automobila. Uzmimo za primjer benzinac star pet godina, tržišne vrijednosti 100 tisuća kuna, uz prosječnu emisiju ugljikovog dioksida. Sada biste na njega platili 2.100 kuna poreza. Od iduće godine upola manje – 1.050 kuna.

Osim novca, štedjet ćete i vrijeme. Da biste kupili rabljeni automobil, sada morate obići javnog bilježnika, poreznu upravu, poštu, ponovno poreznu upravu i policiju. Od iduće godine, prilikom kupovine rabljenog vozila, umjesto na pet lokacija ići ćete samo na jednu. sve ovo obavit ćete u stanici za tehnički pregled prilikom registracije vozila.

Za sada država vas potiče da kupujete već korišteno. "Mislim da se tu može povećati prodaja novijih rabljenih vozila koja svakako mogu imat bolji utjecaj na sigurnost prometa nego da vozimo aute stare 13 godina", rekao je Marko Šoštarić, prometni stručnjak. Koliko su u prosjeku i stara vozila na našim cestama. Za one koji žele novo, od države popusta - nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene