441239
441239
441239
441239
441239

Do 2030. svijet će imati veoma ozbiljnu prijetnju

  • , 25.06.2016., 16:38
  • Autor:
  • komentara

Stručnjak za cyber sigurnost Greg Austin tvrdi da će cyber tehnologije redefinirati rat i politiku prvenstveno diljem istočne Azije, područja na kojem se odvija sraz Kine i SAD-a.

 
 
 
 
Cyber rwar (Foto: AFP)
Cyber rwar (Foto: AFP)

Greg Austin koji predaje cyber sigurnost, strategiju i diplomaciju na Australskom Centru za cyber sigurnost upozorava da će najmoćnija sila u cyber srazu biti Kina. Do sljedećeg desetljeća, kineske sposobnosti cyber ratovanja mogle bi promijeniti stratešku ravnotežu u Aziji, potičući potencijalnu opasnost sve većih tenzija u Južnom kineskom moru.

'Cilj cyber ratovanja bio bi prekid rada komunikacijskih kanala', pojašnjava Austin.

Kazao je da najveća prijetnja miru u toj regiji tek dolazi. 'Danas se Kina bori za integraciju cyber oružja u svoje vojne strategije. Do 2030., Kina će biti potpuno osposobljena za cyber ratovanje protiv Tajvana', kaže Austin.

'To će promijeniti stratešku ravnotežu na zapadnom Pacifiku više nego išta što se trenutačno događa u okruženju koraljnog grebena u Južnom kineskom moru', dodao je Austin.

Od 'cyber omogućenog' do 'cyber dominantnog'

Ratovanje na području istočne Azije mogla bi se sada opisati kao 'cyber-omogućeno', ali to bi se moglo promijeniti veoma brzo.

'Nakon 2030. ratovanje će postati 'cyber dominantno' i Australija će morati izgraditi sustave koji mogu preživjeti u tom okruženju elektroničkih torpeda i kompjuterskih virusa', upozorio je. S obzirom na sve jače globalne cyber prijetnje, vitalno je važno, ne samo za zemlje u okruženju Južnog kineskog mora, da države intenzivno rade na jačanju svoje cyber sigurnosti.

Kritičnim oružanim sustavima većinom se upravlja putem cyber mreže, što ih čini cyber ranjivima.

'Prioritetni izazov je cyber sigurnost. Južno kinesko more neće biti mjesto na kojem će kolidirati strateški interesi Kine I SAD-a. Umjesto toga, to će se odvijati u cyber prostoru', zaključuje Austin.

Iako SAD već ulaže u cyber sposobnosti svoje vojske više od Pekinga, do 2030, prema predikcijama Austina, kineske vojne sposobnosti izgledat će drastično drugačije nego danas. SAD, napominje stručnjak, neće dozvoliti da Tajvan padne pod utjecaj Kine, jer bi to Kinu još dodatno ojačalo.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se