Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prespojili' imunološki sustav

Djevojčicu izliječili od leukemije pomoću HIV-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmogodišnjakinja se izvrsno oporavlja nakon što su joj američki liječnici 'prespojili' imunološki sustav koji se tako sam borio protiv bolesti i na kraju je pobijedio.

U eksperimentalnom liječenju njezinim T-stanicama pridodani su proteini zvani CD19 koji se dobivaju pomoću virusa HIV-a, te se tako tijelo samo borilo protiv bolesti.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica Kako postati darivatelj Možda biste baš vi nekome mogli spasiti život: "Nikada nije kasno da pokrenemo dobru stvar" Je li akcija za tatu Roberta Matalina zapravo obmana (Foto: Provjereno) - 5 Podignuta optužnica VIDEO Cijela Hrvatska skupljala donacije za njegovo liječenje, mnogo novca dao Ćorluka: Par sve prevario - kupio Golfa sedmicu

Emily Whitehead dijagnosticiran je jedan od najčešćih vrsta raka, koji se pojavljuje u djetinjstvu, akutna limfoblastična leukemija (ALL). Nažalost njezin slučaj, kao i kod ostalih 15% oboljelih, bio je otporan na sve tradicionalne vrste lječenja.

Leukemija je rak koštane srži iako ga često nazivamo rakom krvi. Očituje se nakupinama određenih krvnih stanica koje čine tumorsku masu.

>> Oporavlja se od leukemije koju je 'preuzeo' njezin pas?!

Nakon dvogodišnje borbe protiv bolesti, roditelji male Emily Whitehead već su skoro odustali od borbe. Pokusno lječenje koje je izvedeno na Emily bila im je zadnja nada.

'Donjeli smo odluku o tome da pomoć moramo potražiti negdje drugdje' rekla je gospođa Whitehead, majka male Emily.

Nakon što su iscrpili sve tradicionalne tretmane koji nisu pomogli da Emily u pokušaju transplantacije koštane srži, očajni roditelji okrenuli su se radikalnijim opcijama te tako uspjeli spasiti svoje dijete.

Pomoć su promašli u Centru za bolesti raka 'The Children’s Hospital' u Philadelphiji koja je u programu testiranja 'pionirskih' terapija.

Međutim, Emilyni simptomi bili su daleko ozbiljniji od liječničkih predviđanja. Stanje joj se pogoršalo te je bila zaprimljena na intenzivnu njegu u dječjoj bolnici. U travnju ove godine šanse za preživljavanje bile su jedan prema 1000. No zahvaljujući stručnosti medicinskog osoblja Emily se izvukla.

Podvrgnuli su je eksperimentalnom lječenju terapijom poznatom kao CTL019.

Kod nekih vrsta raka, uključujući ALL s kojim se Emily borila, podskup stanica u imunološkom sustavu postaju tzv. B-stanice koje izazivaju leukemiju.

U eksperimentalnom liječenju njezinim T-stanicama pridodani su proteini zvani CD19 koji se dobivaju pomoću virusa HIV-a, tzv. lentivirusa, koji je tako pomogao u prenošenju receptora u T-stanice koje su se tada počele boriti protiv kancerogenih B-stanica.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene