Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski sud za ljudska prava:

"Djevojčice muslimanke u švicarskim školama moraju plivati zajedno s dječacima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimanski roditelji ne mogu uime svoje religije računati da im se kćeri izuzmu s nastave plivanja za dječake i djevojčice u školi, ocijenio je u Europski sud za ljudska prava ne dajući za pravo tursko-švicarskoj obitelji koja mu se obratila.

Odlučnost javnih vlasti da primora djevojčice na sudjelovanje u nastavi plivanja svakako je "miješanje u slobodu vjerskog izričaja" dotičnih obitelji, ali se to miješanje opravdava uime "interesa djece na kompletno školovanje, omogućujući uspješnu društvenu integraciju prema lokalnim navadama i običajima što nadjačava volju roditelja", presudio je Sud.

Pročitajte i ovo Problemi s jugom - 6 Uzburkano more Kaos na moru zbog jakog juga: Policija spasila neopreznog plivača, nasukale se dvije brodice Ilustracija Redovni remont Nema gužve na zagrebačkim bazenima: Većina njih opet ne radi

Sudu se obratio par koji živi u Baselu, na sjeverozapadu Švicarske, a posjeduje dvostruko tursko i švicarsko državljanstvo.

Ti su roditelji dobili kaznu od oko 1300 eura jer su odbili, uime vjerskih uvjerenja, dopustiti dvjema kćerima, tada u dobi od 7 i 9 godina, da idu na bazen u okviru školovanja.

Primjenjivi zakonski okvir predviđao je moguće oslobađanje iz vjerskih razloga, ali tek nakon puberteta.

Odluka suda nije konačna jer roditelji imaju rok od tri mjeseca da zatraže novo razmatranje tužbe na sudu, ali sud nije obvezan udovoljiti njihovu zahtjevu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene