Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuto fetalne operacije

PODUHVAT LIJEČNIKA KOJI SE PAMTI Djevojčica koja je rođena dva puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na rutinskom ultrazvuku u 16. tjednu trudnoće Margaret Boemer saznala je da njezina beba ima tumor.

''Vidjeli su nešto na ultrazvuku. Liječnik nam je rekao da je fetus teško bolestan te da ima sakrokokcigealni teratom. Bio je to šokirajuće i zastrašujuće, jer nismo znali što to znači niti kakve su dijagnoze'', rekla je majka Margaret Boemer iz američke savezne države Teksas, objavio je CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rijedak medicinski slučaj Jednogodišnja djevojčica 'nosi' vlastitu sestru Slika nije dostupna Najmanja beba na svijetu ide kući

Sakrokokcigealni teratom je tumor koji se razvija na fetusu prije rođenja na predjelu trtice. ''To je najuobičajeniji tumor kojeg vidimo kod novorođenčadi. Ali unatoč tome, još je uvijek vrlo rijedak općenito gledajući novorođenu djecu'', rekao je dr. Darrell Cass iz dječje bolnice u Teksasu. Prema statistikama događa se kod jednog od 35.000 novorođenih.

Međutim, u ovom slučaju tumor je brzo rastao kod još nerođene djevojčice i svakim je danom stanje bilo sve lošije. Pojedini liječnici su majci predlagali da pobaci jer izgledi da će dijete do kraja trudnoće biti rođeno živo bili su mali, ali dr. Cass pronašao je način kako da pomogne djetetu. Odlučili su se za fetalnu operaciju.

''Sa 23 tjedna, tumor je blokirao srce i izazivao zastoje srca, pa su nam preostale mogućnosti da ili dopustimo bolesti da preuzme tijelo ili da napravimo fetalnu operaciju. Bila je to laka odluka za nas – htjeli smo joj dati život'', ispričao je dr. Cass.

Hitna fetalna operacija izvedena je u gotovo 24. tjednu trudnoće. Tada je tumor bio već veličine fetusa. Tijekom operacije koje je trajala pet sati, tumor je uspješno izvađen.

Boemer je trudnoću iznijela do kraja, odnosno do 36. tjedna i carskim rezom je rodila djevojčicu LynLee Hope koja je težila 2,5 kilograma. Osam dana nakon rođenja, liječnici su uklonili ostatke tumora i djevojčica je puštena kući. Dr. Cass kaže da danas, sedam godina nakon operacije malena LynLee dobro napreduje.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene