Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U NJEMAČKOJ

USTAVNI SUD ODLUČIO Djevojčica iz muslimanske obitelji mora ići na plivanje zajedno s vršnjacima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom je sudskom sporu na nižim njemačkim sudovima obitelj 11-godišnje djevojčice zastupala tezu kako plivačko odijelo otkriva oblik njezina tijela te se time protivi zakonima islama.

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu u srijedu je presudio protiv 11-godišnje djevojčice iz konzervativne muslimanske obitelji i donio odluku da ona mora pohađati nastavu plivanja s drugim učenicima i učenicama iz svoje škole, čemu se njezina obitelj protivi smatrajući kako time krši islamske zakone o odijevanju, čak i ako nosi plivačko odijelo koje pokriva cijelo tijelo.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Ilustracija podignuta optužnica Stravičan zločin kakav se ne pamti: Lenu (10) je silovao 25-godišnjak, ali ju je ubio dječak (11)

Ovaj sudski proces dobio je zavidan medijski prostor u jeku javnih rasprava koje se vode u Njemačkoj o ulozi islama i više od milijun izbjeglica, uglavnom muslimana, koji su tijekom ove i prošle godine stigli u Njemačku zahvaljujući politici "otvorenih vrata" koju je zagovarala njemačka kancelarka Angela Merkel.

No, i sama njemačka kancelarka je napravila određeni zaokret pa je u utorak istaknula prijedlog o zabrani nošenja nikaba, odnosno potpunog prekrivanja lica, što bi nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine moglo biti i ostvareno. Tada bi spomenuta presuda mogla imati veliku važnost.

U ovom je sudskom sporu na nižim njemačkim sudovima obitelj 11-godišnje djevojčice zastupala tezu kako plivačko odijelo otkriva oblik njezina tijela te se time protivi zakonima islama. No, Ustavni je sud utvrdio kako su i niži sudovi pobili tu tezu otkrivši da "u islamu nema obvezujućih pravila" koji bi definirali koja je odjeća prikladna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene