Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt nastupa pet minuta nakon uboda

Djevojčica čudom preživjela ubod morske ose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
10-godišnjakinja iz Australije preživjela je ubod najotrovnije meduze na svijetu unatoč strašnim ozljedama koje je zadobila plivajući u vodama Queenslanda. Svojim kracima meduza ju je zarobila, a djevojčica se onesvijestila.

 Rachael Shardlow je teško ozlijeđena po nogama i tijelu. Iz estuarija ju je izvukao brat. Krakovi meduze su se još uvijek držali za nju. Prvo je izgubila vid, a onda je prestala i disati. 'Kada sam prvi put vidjela slike, pomislila sam da ovo dijete ne bi smjelo više biti živo. Većinom kada vidite ljude koje je ubola ova vrsta meduze, poznata kao morska osa, znate da je to smrtno', rekao je doktor Jamie Seymour, koji se već 20 godina bavi proučavanjem meduza na fakultetu James Cook.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šok na poslu Muškarac preminuo od uboda ose! Slika nije dostupna Sve agresivnije Morali izdati upozorenje: PIJANE OSE tumaraju i bockaju građane

Morske ose su najopasnije i najotrovnije vrste meduza. Odrasli mogu narasti i do 30 centimetara, a mogu imati i do 60 krakova, koji mogu biti dužine i do 2 metra. Prozirne su u vodi, zbog čega ih je teško uočiti. Zna se da su od njihovog ujeda umrle najmanje 63 osobe. 'Svaka morska osa u svom kraku ima preko milijun stanica, koje kod kontakta otpuštaju otrov. Ako se krak pokuša maknuti, otpušta se još više otrova. Smrt nastupa u samo pet minuta nakon ujeda', kaže doktor Seymour.

Djevojčicu je morska osa ubola u prosincu, a danas još uvijek ima ožiljke, prenosi Guardian. Pati i od povremenog nedostatka siječanja. 'Najviše smo se bojali oštećenja mozga, ali njene kognitivne sposobnosti su u redu', rekao je liječnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene