Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni referendum u Sloveniji!

Dječja priča koja je podijelila Deželu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o sretnoj istospolnoj obitelji početkom ovog mjeseca objavljena je u popularnom dječjem časopisu ‘Ciciban’. Uznemirila je slovensku javnost koja se priprema na referendum u kojem će donijeti odluku važnu za cijelu regiju.

Autorica priče o dva oca poručuje: 'Riječ je o vrlo nevinoj priči o tome kako mala djevojčica, kao što je naša Ana, preživljava svaki dan. Ujutro ustane, ide u vrtić, ide kući, nešto skuhaju i nedjeljom uživaju.’ No, čim se pojavila na kioscima, izazvala je šok. Desno orijentirane slovenske stranke glasno su se pobunile, optužujući časopis da se izravno uključio u kampanju ljevice pred referendum.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas rata Kakva je sudbina ukrajinske djece deportirane u Rusiju? "Ti si Rus i govoriš ruski. Zaboravit ćeš sve što je bilo i počinješ novi život" Provjereno: sustav je ogoljen - 5 Priča provjerenog ''Ne znam hoću li ikad plakati kao tada'': Potresna ispovijest Mihaele o agoniji koju je prolazila kao dijete

'Dijete za cjelovit psihofizički razvoj treba oca i majku. Obiteljski zakon govori da to nije tako. Međutim brojne, pa i međunarodne studije, pokazuju da dijete treba oca i majku’, tvrdi Jernej Vrtove iz stranke ‘Nova Slovenija’.

U nedjelju na referendumu Slovenci donose veliku odluku, i to ne samo za svoju zemlju, već za cijelu regiju. Glasuju o promjeni obiteljskog zakona koja bi omogućila roditelju, koji je recimo dobio dijete pa se razveo, da nastavi to dijete odgajati u - homoseksualnoj zajednici. Za referendum se izborila upravo slovenska desnica. Naime, u lipnju prošle godine u parlamentu je izglasan zakon. 'To je zakon sličan onom u Španjolskoj, Nizozemskoj, Belgiji. Samo slovenski zakon je kompromis, ne dopušta posvajanje djece istospolnim partnerima, nego samo u slučaju kad je jedan od roditelja već imao svoje dijete', objašnjava aktivist Miha Lobnik.

>> Slovenija: Dječji časopis objavio priču o 'sretnoj, istospolnoj obitelji'

Mnoge udruge i stranke smatrale su da se takav zakon ne smije dopustiti u Sloveniji. Organizirali su se i prikupili 40 tisuća potpisa u tri mjeseca. Toliko je u Sloveniji dovoljno za referendum. Tajnik komisije Iustitia et Pax iz Slovenije Tadej Strihove stajališta je da istospolne zajednice nisu obitelj i dodaje kako se tim zakonom otvara mogućnost posvajanja djece u istospolnim zajednicama. 'Mi imamo kazneni zakon po kojem je surogatno majčinstvo protuzakonito i imamo zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je striktno ograničen na bračne parove različitog spola', odgovara Miha Lobnik.

Medijske ankete su različite, neke pokazuju prevagu zagovornika, dok druge pokazuju da će glasovi ZA i PROTIV biti u potpunosti izjednačeni. Zanimljiva je situacija i da se vladajuća koalicija Janeza Janše podijelila - pola Vlade je ZA, a pola PROTIV.

Slovenija je nesumnjivo lider u Balkanskoj regiji vezano uz zakonodavstva koja se tiču ljudskih prava LGBT osoba – tvrdi Juris Lavrikovs iz krovne udruge za istospolne zajednice na razini Europe. Hrvatska je zasad bod iza Slovenije, no prođe li nedjeljni referendum, u ILGI se nadaju sličnim zakonima i u susjednim državama. 'Važno je znati da je Slovenija u prošlosti bila dio postsovjetskog bloka i to je važan signal drugim zemljama ne samo na Balkanu, već i zemljama bivšeg SSSR-a i Istočne Europe.'

Podjela oko ovoga specifičnog pitanja u svijetu traje već desetljećima, a sada je u obliku zakona došla u susjednu nam državu. Mogu li Slovenci uistinu pokrenuti val promjena na Balkanu ili smo još uvijek daleko od mogućnosti za obitelj s dva oca ili dvije majke? Pogledajte prilog iz Provjerenog!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene