Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agresivna zabava

Dječak (4) doživio moždani udar nakon vožnje na toboganima smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vožnja na toboganu smrti čini se da je izazvala kod četverogodišnjaka moždani udar, prema radu objavljenom u časopisu Pediatric Neurology.

Iznenadno ubrzavanje, usporavanje i rotacijske sile kojima su bili izloženi glava i vrat vjerojatno su izazvali puknuće karotidne arterije kod dječaka. To puknuće, zvano disekcija karotide, vodilo je u formiranje ugruška koji je izazvao moždani udar, objavili su neurolozi sa sveučilišta Loyola u radu u časopisu Pediatric Neurology.

Pročitajte i ovo Svjetski dan moždanog udara - 1 Poražavajuća statistika Jedan je od najčešćih uzročnika smrtnosti, ali i vodeći uzrok trajne invalidnosti: Kako ga spriječiti? Provjereno: Marinela Janković - 5 Dobre vijesti Marinela je teško bolesna djevojka čije liječenje ovisi o novcu koji nema: Sada joj možete pomoći

Moždani udari već su dosada zabilježeni na toboganima smrti kod odraslih osoba a tek je nekoliko puta izvješteno o moždanima udarima kod mlađih uključujući 13-ogodišnju djevojčicu i 11-ogodišnjeg dječaka.

Četverogodišnjak je najmlađe dijete s takvim udarom, zabilježeno u medicinskoj literaturi.

Prije moždanog udara dijete je bilo zdravo. Tijekom godišnjeg odmora s roditeljima dva puta je išao na vožnje na toboganu smrti, prva je bila dugačka 200 metara i visoka devet metara s najvećom brzinom od 40 kilometara na sat a druga je imala 16-metarski pad s brzinom od 64 kilometara na sat.

Dan nakon vožnji dijete je počelo povraćati i došlo je do opuštanja lijeve strane lica na letu kući. Do dolaska kući nije mogao hodati i čitava lijeva strana tijela oslabila je. Bolnička obrada pokazala je disekciju karotide i moždani udar. Nakon šest mjeseci stanje se poboljšalo i bilježila se tek blaga mišićna slabost i ukočenost lijeve strane.

Djeca u dobi do 10 godina posebno su ranjiva prema iznenadnim pokretima vrata zbog slabosti vratne muskulature i relativno velike glave. "Ta hipermobilnost u kombinaciji s drugim kinetičkim i linearnim silama mogu teoretski objasniti zašto neka djeca, iako rijetko, pretrpe disekcije karotide", kaže autor rada neurolog Jose Biller. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene