Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest Connie Culp

'Djeca su me nazivala čudovištem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sam pogled na Connie Culp uplašio bi malu djecu, a jedno ju je čak nazvalo i čudovištem. Nije joj bilo lako u tih pet godina bez lica.

A sada, pet mjeseci nakon što je postala prva Amerikanka s presađenim licem, Connie Culp odlučila je ispričati svoju priču te upozoriti da ono što se dogodilo njoj može dogoditi i drugima. 'Ako vam muž prijeti na bilo koji način, stvar će se vjerojatno pogoršati. Prijetnje će vrlo moguće postati realnost', rekla je Connie čije lice je raznio njezin muž 2004. pucnjem iz puške. Unatoč tome nije otpisala muža koji je zbog neuspjelog pokušaja ubojstva i samoubojstva završio u zatvoru na 7 godina. 'Još uvijek ga volim. Oprostila sam mu sve ovo. Jednostavno moram', dodaje Connie. Pucanj joj je raznio nos, obraze, gornji dio vilice te joj oduzeo mogućnost pokreta lica i osjeta mirisa. 'Želim biti pozitivna, želim nastaviti dalje. Vjerujem da će sve biti u redu', dodaje.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Vojnik stradao u Kabulu Eksplozija mu raznijela lice, sada ima novo

>> VIDEO: Prva pacijentica s presađenim licem

Connie sada gleda prema budućnosti, a prisjeća se svih stvari bez kojih je živjela posljednjih pet godina poput mirisa sapuna ili kihanja. 'Smiješno je to jer sam se liječnicima žalila zbog obične bubuljice, a hodala sam pet godina bez nosa.' A kada je nakon operacije kihnula prvi put našalila se kako nije znala što pokriti – usta, cjevčicu za disanje ili nos.

I premda ima malo sličnosti s ženom na koju je nekad ličila, Culp tvrdi kako je zadovoljna rezultatima. 'Nos izgleda dobro, barem kako vidim. I moja kćer mi je rekla da izgleda odlično, a ona mi ne bi lagala', kaže Connie te dodaje: 'Prije tragedije sam uvijek brinula oko nečega. Oko težine, onoga što ću obući, frizure. Sada mi sve to izgleda tako smiješno.' Još ju očekuje nekoliko operacija kako bi se uklonio višak kože koju su liječnici ostavili u slučaju naticanja. Živci u licu se obnavljaju oko 1cm svaki mjesec.

Prije tragedije Connie i njezin muž imali su zajedničku firmu i kako tvrdi dobro su poslovali i slagali se. 'Imali smo taj biznis, i odjednom se sve raspalo. Znala sam da će se nešto loše dogoditi ali ovo nisam očekivala.' Dodaje kako joj se suprug ispričao. 'Imali smo loše i dobre trenutke, pa neka tako i ostane.' Nakon tragedije, prisjeća se odlaska u trgovinu gdje joj je prišla djevojčica i rekla: 'Tamo je čudovište, mama. Čudovište! 'Stoga sam uzela vozačku dozvolu i pokazala kako sam prije izgledala', dodaje Connie. I sada, kako se privikava na novo lice, upozorava ljude da ne prosuđuju na temelju prvog dojma. 'Vidim kako se ljudi ismijavaju samo zbog cipela koje nose. Zašto trošiti energiju na negativne stvari kada postoji toliko toga pozitivnog što možete učiniti u životu', zaključuje Connie.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene