Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog Snowdena

Diplomatska kriza: Francuska se ispričala zbog prizemljenja Moralesovog aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska se u četvrtak ispričala Boliviji što 'zbog proturječnih informacija' nije dopustila ulazak predsjedničkog zrakoplova Eva Moralesa u svoj zračni prostor, a Rusija je istodobno kritizirala europske zemlje zbog tog poteza.

'Ministar vanjskih poslova nazvao je svog bolivijskog kolegu kako bi mu izrazio žaljenje zbog tog incidenta', kazao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Phillipe Lalliot.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo

Bolivija je optužila Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal da su u srijedu blokirale prelet Moralesova zrakoplova na povratku iz Moskve jer su nasjele informacijama da se odbjegli američki zviždač Edward Snowden nalazi u zrakoplovu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojoj reakciji ne spominje Italiju, ali kaže da se potez francuskih, portugalskih i španjolskih vlasti 'teško može nazvati prijateljskim' prema Boliviji.

>> Moralesov avion prizemljen u Beču: Mislili da je u njemu Snowden!

'Rusija poziva međunarodnu zajednicu da se striktno drži međunarodnih zakonskih načela', kaže se u priopćenju.

Te zabrane preleta i zadržavanje Moralesova zrakoplova u Beču i pretraga austrijskih vlasti izazvale su gnjev latinoameričkih čelnika.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner nazvala ga je 'poniženjem za Boliviju i cijelu Južnu Ameriku', a njezina brazilska kolegica Dilma Rousseff 'sramotom'. Ekvadorski i venezuelanski predsjednici izrazili su solidarnost s Moralesom koji je 'dostojanstveno odgovorio na tu opasnu, nesrazmjernu i neprihvatljivu agresiju'.

U La Pazu je u srijedu održan prosvjed ispred francuskog veleposlanstva i zapaljena je francuska zastava.

Morales se vratio kući

Predsjednik Bolivije Evo Morales vratio se u domovinu, gdje je dočekan poput heroja! Morales je na povratku iz Rusije noć proveo u austrijskoj zračnoj luci, jer su Francuska i Portugal njegovom zrakoplovu zabranili ulazak u svoj zračni prostor. Sumnjalo se da predsjednik Bolivije skriva američkog bjegunca Edwarda Snowdena. Francuska se u međuvremenu ispričala i za cijeli skandal okrivila proturječne informacije.

'Žao mi je, ali nekim europskim zemljama moram poručiti neka se oslobode američkog imperijalizma. Ne razumijem kako neki mogu biti vjerni sluge imperijalista i od toga živjeti', rekao je Morales. (T.V. / J.B. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene