Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakao na Zemlji

Dinosauri su živjeli u vječnoj vatri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dinosauri su nekad vladali Zemljom, a kako se čini, izgleda da su živjeli u paklu.

Prema analizi naslaga drvenog ugljena nastalog kroz razdoblje Krede, dinosauri su proveli 80 milijuna godina u pravom paklu, piše Io9.com.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Postoje dva objašnjenja zbog čega je razdoblje Krede bilo tako vruće. Učinak staklenika bio je znatno jači nego što je to danas, a to znači da je temperatura bila mnogo viša.

U takvom svijetu, udari groma u znatno većem broju nego što je to danas, započinjali bi požare. Nije pomagala ni činjenica da je u atmosferi Krede bilo više kisika nego što je to danas, dapače, sam je zrak zbog toga postao gorivo.

>> Evo kako su se parili dinosauri

Za razliku od današnjeg vremena, gdje duža sušna razdoblja dovode do požara i ozbiljnih problema, u Kredi, koja je počela prije 145 i trajala do 65 milijuna godina, bilo je dovoljno vruće i uz visoku koncentraciju kisika svaka je biljka lako mogla planuti.

Znanstvenici mogu proučavati ulogu vatre kroz ugljen u fosilnim zapisima. Točan način na koji je vatra utjecala na ponašanje dinosaura još uvijek ostaje otvoreno pitanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene