Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pet godina ubijeno 35.000 ljudi

Diljem Meksika masovni prosvjedi protiv nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanima je dosta nasilne borbe protiv narko-kartela, koja je u pet godina odnijela 35.000 života. Manji prosvjedi podrške održani su i u New Yorku, Buenos Airesu i Parizu.

'Ne želimo krv. Ne želimo rat'. Ove i slične parole odjekivale su u više od 20 meksičkih gradova. Tisuće ljudi izašle su na ulice. Protive se politici predsjednika Calderona, točnije načinu na koji se već godinama obračunava s narko-kartelima.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Slika nije dostupna Izrešetani na plesnom podiju 17 mrtvih u narko-obračunu na rođendanskoj zabavi

'Država nema odgovor. Jedina odgovornost države je brinuti za sigurnost građana, a to ne čini. Uz sve ostale probleme koje imamo', kazala je glumica Blanca Guerra

Kad je 2006. došao na vlast predsjednik Felipe Calderon u borbu protiv narko-kartela poslao je vojsku. Rješavanje nasilja nasiljem rezultiralo je brojkom od 35.000 poginulih u posljednjih pet godina.

'Želim živjeti u zemlji koja nudi radna mjesta, a ne smrt i metke. Želim život u slobodnoj zemlji, a ne u rovovima', kazao je jedan od prosvjednika. 'Prosvjedujemo zbog svih problema koji muče Meksiko, zbog prevrata koji neprestano traje i koji konačno mora završiti', kazao je drugi. 

Meksičke vlasti tvrde da akcija ostvaruje cilj. Hvale se uhićenjima brojnih narko bossova. Većina krvoprolića, kažu, posljedica je obračuna između bandi. No, novinar Javier Sicilia ne misli tako. Njegov 24-godišnji sin prošli je mjesec pronađen mrtav u automobilu. Ubijen je zajedno sa šest prijatelja. Upravo je tragedija meksičkog novinara pokrenula prosvjednike. U jeku građanskog 'ne' aktualnoj politici, s meksičko-američke granice stiže vijest o još jednoj masovnoj grobnici. Pronađeno je 59 tijela. Sumnja se da je riječ o putnicima autobusa otetog prije dva tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene