Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I u Hrvatsku stigla vijest

Dijete s Haitija se posvaja za nekoliko stotina kuna?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drame koje se odvijaju na Haitiju iz dana u dan šokiraju svijet.

I dok u nekim bude najhumanije i najplemenitije osjećaje, neki u takvim tragedijama vide šansu za kriminal i zaradu - između ostalog i trgovinom djece, organima i drugim nezakonitim radnjama. Iako se mnogi nude i žele posvojiti djecu - s takvim stvarima, upozoravaju i hrvatske udruge i stručnjaci, treba biti iznimno oprezan.

Pročitajte i ovo Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Djeca s Haitija proživljavaju dramu, možda i goru od samog potresa. Trgovci ljudima i organima te pedofili okomili su se na najmlađe i najslabije. I Hrvatsku je preplavila vijest o mogućnosti posvojenja za svega nekoliko stotina kuna.

'Puno je ljudi zvalo, pogotovo žena i svi kažu 'ja bi jedno dijete s Haitija', svi su bili jako emocionalno i istinski pogođeni slikama koje su vidjeli. Onda sam ja rekla - nije to baš nekakav krumpir ili ormar da se seli iz jedne prirodne sredine u drugu', priča Sanja Srnavka iz Udruge B.a.B.e.

I dok su rijetki mališani na Haitiju imali sreće pronaći barem jedno od preživjelih roditelja ili rodbine, ostali su mahom prepušteni samima sebi. U ovom trenutku Haiti je pred očima svijeta razrušena država, ali i društvo. Kontrolni mehanizmi kojih, nažalost, nije bilo ni prije, teško se mogu lako i brzo uspostaviti. Sjedinjene Američke Države uz Haiti su tradicionalno vezane. Dok su pokušavali utjecati na demokratizaciju, činjenica je i da su gotovo bezuvjetno podržavali sve haićanske dikatore.

>> Privedeno 10 Amerikanaca zbog odvođenja djece

'To što su oni istodobno krali i humanitarnu pomoć humanitarnu pomoć koju su i onda dobivali i financijsku pomoć koju su i onda dobivali od SAD-a, uništavali svoju i državu i društvo u to doba to nije toliko smetalo SAD-u', objašnjava Tihomir Ponoš, povjesničar.

Moglo je i drugačije. No nije. Djeca tako ostaju u milosti i nemilosti svih, humanitaraca kao i onih koji pod krinkom humanosti ostvaruju svoje prljave interese.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene