Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usred pustinje

Dijabetičar i srčani bolesnik deset dana preživio jedući samo snijeg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je s prijateljem zapeo automobilom usred pustinje 76-godišnji James Klemovich, uspio je deset dana preživjeti, jedući samo snijeg. Prijatelj, koji je otišao potražiti pomoć, nije preživio.

Klemovich je zajedno sa 75-godišnjim Laszlom Szabom krenuo u potragu za rudnicima u Nevadi, kad je njihov automobil zapeo usred pustinje na napuštenoj cesti. Njihovi mobiteli nisu imali signal. Ostali su odsječeni od ostatka svijeta i prepušteni sebi.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg!

>> Čudo: Preživio dva mjeseca zatrpan u autu!

Dvojica prijatelja bezuspješno su pokušavali osloboditi automobil, koji je zapeo u jarku. Odlučili su zapaliti vatru i podići dim, kako bi ih netko možda primijetio. No, imali su tu nesreću da su zapeli na iznimno rijetko naseljenom području površine 15.540 kilometara kvadratnih, na kojem živi tek 7.000 stanovnika, prenosi AP.

Pomoću ručnika su sakupljali vodu iz jarka i topili snijeg, kako ne bi dehidrirali, a uspjeli su napuniti i nekoliko boca za zalihu. Nakon pet dana bez traga bilo kakvim spasiocima, Szabo je odlučio kako će krenuti i potražiti pomoć za obojicu. Nije daleko stigao, samo otprilike 2,5 kilometara od automobila i svojeg prijatelja, gdje su ga naknadno spasioci i pronašli mrtvog.

Klemovich, koji je ostao sam, regularno je pio vodu dobivenu iz snijega, a kako je dijabetičar te nosi pacemaker i ima tri premosnice na srcu, njegovo stanje moglo se u bilo kojem trenutku smrtno pogoršati. Ipak, njegova odluka da barem ne dozvoli da dehidrira, pokazala se ključnom, jer mu šećer u krvi nije porastao.

Tijekom posta, tijelo vuče potreban šećer (glukozu) iz jetre i zaliha masti, no regularno konzumiranje vode, sprječava gomilanje glukoze u krvi i održava razinu šećera ispod opasne granice za dijabetičare.

Naposljetku, Klemovicha je pronašla vojska, koja je nazvala njegovu suprugu i prenijela joj dobre vijesti, jer je bila izrazito zabrinuta, već nakon dan-dva otkako se nije čula sa suprugom.

Vojnici su Klemovichu dali bananu, dvije naranče i tri tvrdo kuhana jaja da se povrati. Njegovog prijatelja pronašli su mrtvog samo 2,5 kilometara dalje. Uzrok smrti zasad nije poznat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene