Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi u Ukrajini

Devet mrtvih i kaos u zemlji: 'Za ovo je odgovoran Zapad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već se nekoliko puta u međunarodnoj zajednici čulo kako je Ukrajina na rubu građanskog rata. no prema posljednjoj eskalaciji nasilja u Kijevu sve je izvjesnije da se zemlja kreće upravo u tom smjeru.

Ukrajina je na rubu 'građanskog rata', rekao je u utorak šef povjerenstva vanjskih poslova Dume, optuživši Zapad da je za to odgovoran.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja Avdiivka - 1 Važan grad u ruševinama Alarm u Kijevu: "Rusi su pred velikim uspjehom prvi put nakon osam mjeseci, to bi potpuno ograničilo Ukrajinu"

'Držim da se u Ukrajini odvija 'narančasti' scenario preuzimanja vlasti putem kaosa i samovolje', rekao je zastupnik Aleksej Puškov, član stranke Ujedinjena Rusija (na vlasti) u aluziji na Narančastu revoluciju 2004.

'Mislim da su velikim dijelom odgovorni Zapad i zapadni političari, vršeći stalni pritisak na ukrajinske vlasti da ne uspostave red u zemlji i da dozvole djelovanje ultra radikalnih organizacija koje sada pucaju na policiju, specijalne snage i vode situaciju u građanski rat', dodao je, prenosi agencija Interfax.

To je prva ruska reakcija nakon što je objavljeno da je u nasilju u utorak poginulo sedam civila i dva policajca.

Nešto ranije ruska diplomacija je pripisala porast nasilja politici Zapada koji zatvara oči na agresiju radikalnih snaga u Ukrajini, potičući eskalaciju i provokacije prema legalnoj vlasti.

Sukobi, prvi nakon sukoba krajem siječnja, u kojima je šest osoba poginulo i više od 500 je ranjeno, izbili su u utorak u Kijevu između prosvjednika i specijalnih policijskih snaga blizi ukrajinskog parlamenta, koji je trebao razmatrati ustavnu reformu smanjenja predsjedničkih ovlasti.

Bijela kuća Janukoviču: 'Okončajte nasilje!'

I Bijela kuća regirala je na eksalaciju nasilja u glavnom ukrajisnkom gradu. Ukrajinskog predsjednika, Viktora Janukoviča, pozvali su da hitno okonča eskalaciju nasilja u Kijevu u kojem je ubijeno 6 osoba, upozorivši kako pribjegavanje sili neće riješiti krizu, dok su EU i NATO iz Bruxellesa izrazili veliku zabrinutost novim nasiljem u ukrajinskoj prijestolnici.

'Zaprepašteni smo nasiljem koje se događa u središtu Kijeva', rekla je za France Presse Laura Lucas Magnuson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'I dalje ćemo osuđivati nasilje na ulicama i pretjerano pribjegavanje sili obiju strana', vlasti i prosvjednika, jer 'to neće riješiti krizu', rekla je Lucas Magnuson.

'Vršimo pritisak na predsjednika Janukoviča kako bi se uspostavili mir i sigurnost te ga pozivamo da odmah smiri situaciju i okonča sukobe na Maidanu', glavnome kijevskom trgu na kojemu se okupljaju prosjednici.

Bijela kuća traži od Janukoviča da već danas započne dijalog s oporbenim čelnicima kako bi se postigao konsenzus u pogledu budućnosti Ukrajine, rekla je Lucas Magnuson.

Europska unija 'vrlo je zabrinuta' novim nasiljem u Ukrajini, rekla je visoka predstavnica Catherine Ashton. 'Vrlo sam zabrinuta novom i zabrinjavajućom eskalacijom nasilja u Kijevu', rekla je Ashton u priopćenju. 'Osuđujem svako nasilje' i 'tražim od ukrajinskih vlasti da se uhvate u koštac s korjenima krize', kazala je.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je također rekao da je jako zabrinut zbog ponovnog izbijanja nasilja. On je pozvao sve strane da se suzdrže nasilja i da bez odgode nastave dijalog.

Francuska je kritizirala masovnu uporabu sile u Kijevu dok je u sukobima između prosvjednika i policije poginulo pet osoba, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

'Osuđujem nastavak nasilja u Kijevu i masovnu uporabu sile pri čemu je palo nekoliko žrtava', naveo je Fabisu u priopćenju. 'Pozivam sve strane da dokažu krajnju suzdržanost i da odmah nastave dijalog', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene