Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven identitet zloglasnog ubojice?

'Sve nas je prevario, slagao je slagalicu i od svih radio budale'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dopisujući se s ubojicom Cameron je počeo povezivati događaje, mjesta, datume i neriješene slučajeve tijekom nekoliko desetljeća. Sve je polako sjedalo na svoje mjesto.

Detektiv za ubojstva, istražujući jednog serijskog ubojicu, došao je do informacija koje su ga šokirale. Shvatio je da bi mogao biti na tragu otkrivanja jednog od najintrigantnijih profila ubojice američke povijesti - Zodijaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija što se dogodilo? Ubojica mladog Splićanina na hitnu dovezen s ozljedama glave i čeljusti: Prebacili ga u drugi zatvor Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

Sumnjičavi potezi i ponavljajući motivi velikog broja neriješenih slučaja nagnali su detektiva da kopa dalje, dublje, sve dok nije pronašao ponavljajući uzorak, jedno ime. Napisao mu je pismo u kojem je tražio priznanje. Uskoro, ubojica je odgovorio.

Zvuči kao teaser za novi psihološki triler, no ova priča je istinita. Priča o Edwardu Wayneu Edwardsu, koji je prema iskazima bivšeg detektiva FBI-a, Johna Camerona, najbliže profilu kultnog američkog ubojice - Zodijaka.

Edward Wayne Edwards službeno je proglašen krivim za pet ubojstava tijekom svog života, no detektiv Cameron smatra kako je Edwards ubio još 100 puta, te da je i neposredno sudjelovao u mnogim ubojstvima tako što bi pripremio ubojicu i teren za savršeno ubojstvo.

Cameron i Edwards razmjenjivali su pisma punih devet mjeseci dok Edwards nije umro 2011. godine u dobi od 77 godina.

Cameron je uvjeren da je upravo Edwards odgovoran za neke od najpoznatijih slučajeva ubojstava u svijetu zabilježeni posljednjih pola stoljeća, uključujući trostruko ubojstvo u West Memphisu, ubojstvo Terese Halbach i slučaj Ramsey, svi slučajevi s potpisom Zodijaka.

Zvuči prilično nevjerojatno, sve dok ne pogledate dokaze i shvatite da Cameronova teorija ima puno smisla. Da ima još nešto u tom ubojici Cameron je shvatio 2010. godine nakon što je pročitao njegovu autobiografsku knjigu iz 1972. 'Metamorfoze okrivljenika: Istinit život Eda Edwardsa' u kojoj Edwards na ironičan način piše o okrivljeniku koji se preobratio. Cameron je otkrio kako je u knjizi Edwards opisivao događaje na datume koji su se poklapali s nekim neriješenim ubojstvima.

'Izvukao sam sve zapise o tim ubojstvima, a s obzirom da sam u to vrijeme radio u zatvoru u kojem je bio smješten, napravio sam kronologiju događaja te mu poslao pismo u kojem sam ga tražio da prizna zločine. Tako je naša komunikacija započela, a završila s igrom koja je trajala punih devet mjeseci. Igrajući njegovu igru Edwards mi je pokazao širu sliku u kojoj je Zodijak zauzimao tek maleni dio.

Dopisujući se s ubojicom Cameron je počeo povezivati događaje, mjesta, datume i neriješene slučajeve tijekom nekoliko desetljeća. Sve je polako sjedalo na svoje mjesto.

'Stalno mi je govorio kako ne znamo cijelu priču,da je Zodijak cijelog svog života pomagao ljudima, da izvrše ono što su naumili', ispričao je Cameron te dodao kako je Edwards bio 'obredni' ubojica, odnosno ubijao je na posebne datume povezane s kultom, kao što su katolički blagdani, američki praznici, važni datumi u njegovom životu poput majčina rođendana ili datuma njezine smrti.

Datum koji je označio potpuno rasvjetljenje slučaja za Camerona bio je datum ubojstva Terese Halbach, ubijene na Noć vještica.

Edwards je u to vrijeme živio sat vremena od mjesta ubojstva, a već je ranije ubijao na tom području, što je opisao i u svojoj knjizi. Da nije bilo njegove kćeri koja je cijeli slučaj prijavila policiji, možda Halbach ne bi bila njegova posljednja žrtva. Njegova je kćer, gledajući dokumentarnu emisiju o ubojstvima u Wisconsin iz 1980. godine u kojima se opisivao način na koji je žena ubijena, prepoznala priču koju je njezin otac pričao njoj i bratu, te ga prijavila policiji.

Policija je uskoro pronašla dokaze o njegovoj umješanosti u ubojstvo za koje je okrivljen Steven Avery, novinar crne kronike koji je godinama pokušavao otkriti identitet Zodijaka. Edwards mu je te noći poslao poruku u kojoj mu je naveo gdje se nalaze tragovi koji upućuju na pravi identitet ubojice. U poruci su se skrivala tri broja 6, 14 i 33, koje je Cameron povezao s Edwardsovim datumom rođenja.

'Kada je identificiran 2010. godine kao serijski ubojica policajci diljem SAD-a su ga prepoznali. Ispostavilo se da je 1950-ih bio američki doušnik. To je bio razlog zbog kojeg je s Edom uvijek bilo teško komunicirati. Sve nas je prevario, a upravo je to ono što je Zodijak radio. Slagao je slagalicu i od svih radio budale', rekao je Cameron za News.com.au.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene