Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mržnja i ogorčenost su poput korozije'

Desmond Tutu poziva Norvežane da oproste Breiviku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni južnoafrički anglikanski nadbiskup te aktivist za ljudska prava Desmond Tutu pozvao je u ponedjeljak Norvežane da oproste desničarskom ekstremistu Andersu Behringu Breiviku, počinitelju krvavih napada 22. srpnja u Norveškoj.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti oprosta Breiviku koji odslužuje 21-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva 77 ljudi 2011. odgovorio je: "To je naše mišljenje, a vjerujem da bi bilo i Božje".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjena vlasti 'ČELIČNA ERNA' proglasila povijesnu pobjedu! Koalirat će sa strankom u kojoj je bio i Breivik Slika nije dostupna Eksplozija bombe Prvi put emitirane snimke Breivikova pokolja

"Bog nikoga ne mrzi i svi smo mi njegova djeca. Među nama ima i zločeste djece, no i dalje smo članovi iste obitelj", rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici u Oslu, 30 godina nakon što mu je ondje dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Tutu je istaknuo kako oprost ne znači da Breivikove zločine ne treba smatrati jednom od najstrašnijih stvari koje čovjek može zamisliti, no mržnja i ogorčenost su, smatra on, poput korozije.

Predsjednik grupe za potporu obiteljima žrtava Breivikova zločina 2011. Henry Blattmann koji je tada izgubio sina odgovorio je da je nemoguće oprostiti zločincu koji ne osjeća ni najmanje grižnje savjesti zbog počinjenog. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene