Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demonstracije na Kosovu protekle mirno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dvije tisuće sudionika prosvjeda u Prištini mirno su se razišli u subotu poslijepodne nakon što su gotovo dva sata demonstrirali u središtu grada protiv plana posebnog izaslanika UN za status Kosova Marttija Ahtisaarija.

Prosvjed je organizirao Pokret "Samoodređenje" koji drži da je Ahtisaarijev prijedlog budućeg statusa Kosova "u suglasnosti s planovima Beograda" i da ne odgovara političkoj volji stanovnika pokrajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ahtisaarijev plan za Kosovo pred UN-om Slika nije dostupna Rehn pozitivno ocijenio Ahtisaarijev prijedog za Kosovo

Sudionici mirnog prosvjeda zahtijevali su i oslobađanje iz pritvora čelnika "Samoodređenja" Albina Kurtija i drugih sudionika prosvjeda održanih 10. veljače koji su se rasplamsali u nerede. Tada su poginula dva, a ozlijeđeno je gotovo 80 demonstranata.

Sudionici prosvjeda su im minutom šutnje odali počast na mjestu gdje su poginuli, kod zgrada Vlade i Skupštine Kosova.

Osim parola protiv Ahtisaarijevog plana demonstranti su nosili i plakate protiv prištinskog pregovaračkog tima. Aktivisti pokreta "Samoodređenja" bacili su ispred Skupštine Kosova na simboličan način polomljeni stakleni paket u znak odbijanja prijedloga koje sadrži paket Marttija Ahtisaarija.

Tijekom današnjih demonstracija nakratko su ipak izbile tenzije kad je policija postavila kordon koji je demonstrante spriječavao da prođu pored zgrade UNMIK-a u središtu Prištine.

Kordon je povučen nakon desetak minuta na zahtjev organizatora prosvjeda koji su bili najavili da će demonstacije biti mirne, ali da sudionici neće "držati ruke u džepovima" ako im policija spriječi kretanje.

Kad je zbog kordona došlo do napetosti među policajcima i prosvjednicima, na ulicama su se pojavile specijalne postrojbe međunarodnih snaga iz Pakistana.

Demonstranti su mirno nastavili i završili prosvjed kroz središnje ulice Prištine gdje su glavne domaće i međunarodne institucije. Demonstracije je pratilo gotovo 200 reportera i fotoreportera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene