Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokratska konvencija u znaku novog jedinstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalna konvencija Demokratske stranke u Denveru trebala bi početi u znaku novog jedinstva budući bi bivša kandidatkinja stranke Hillary Clinton trebala dati na slobodu svojim delegatima da glasuju za Baracka Obamu koji bi na skupu trebao biti i formalno izabran za kandidata na predsjedničkim izborima u studenom.

Demokratski dužnosnik je u nedjelju kazao da će Clinton dopustiti svojim pristašama da glasuju ako to žele za Obamu na izborima u srijedu. U predizbornoj kampanji nekadašnja prva dama dobila je gotovo 2000 delegata na 2118 potrebnih za kandidaturu za predsjednika.

Pročitajte i ovo Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

Ta brojka bila je nedovoljna da se ospori demokratska nominacija Obami (47), koji je već od lipnja bio siguran da će dobiti većinu od 4200 delegata. Pitanje je bilo hoće li delegati Hillary Clinton pretvoriti konvenciju u prosvjed za svoju kandidatkinju.

Usprkos gesti smirivanja koju je najavila Clinton, čini se da rane još nisu zacijelile, ako je vjerovati ispitivanju koje je u ponedjeljak objavio dnevnik USA Today.

Iako 47 posto birača Clintonove tvrdi da bezuvjetno podržava Obamu, 23 posto ih kaže da ga podržava ali još mogu promijeniti mišljenje, a još je više zabrinjavajuće za senatora iz Illinoisa da ih 30 posto tvrdi kako u svakom slučaju neće glasovati za njega u studenom, pa makar odabrali republikanca Johna McCaina.

Obama bi mogao krenuti u dva posljednja mjeseca kampanje s lošeg položaja ako konvencija pokaže da je stranka podijeljena.

U nedjelju je McCainov tim još potpalio vatru zauzevši se za Hillary Clinton kojoj je Obama pretpostavio senatora Joea Bidena kao potpredsjedničkog kandidata.

Hillary Clinton govorit će na konvenciji u utorak navečer a njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton, često vrlo kritičan spram Obame tijekom predizbora, govorit će u srijedu navečer kad će se svečano glasovati o kandidaturi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene