Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokrati traže povlačenje iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski senator Carl Levine, budući predsjednik senatskog Odbora za oružane snage, najavio je u nedjelju kako će njegova stranka tražiti da američka vojska počne s postupnim povlačenjem iz Iraka za četiri do šest mjeseci.

- Mi ćemo pozvati predsjednika, na dvostranačkoj osnovi nadamo se, da promjeni smjer u Iraku čineći niz stvari. Ne samo da poručuje Iračanima da američka vojska neće tamo ostati neograničeno, već da i u domovini postavi neke orijentire kako bi mogli početi s povlačenjem kroz četiri do šest mjeseci, rekao je Levin gostujući u emisiji "Ovoga tjedna" TV mreže ABC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Senat odbacio rezoluciju o povlačenju iz Iraka Slika nije dostupna Colin Powell: SAD gube rat u Iraku

Senator Joe Biden, koji u siječnju 2007. treba preuzeti
predsjedavanje Vanjskopolitčkim odborom Senata, izrazio je uvjerenje da će dosta republikanaca u Kongresu podržati takvu rezoluciju.

Promjena američke strategije u Iraku, koju je predsjednik George W. Bush prije izbora rezolutno odbijao, sada se u izmijenjenoj konstelaciji snaga na Capitol Hillu, našla na vrhu političkih prioriteta.

- Jasno je da trebamo svjež pristup, izjavio je Josh Bolten,
predstojnik ureda predsjednika Busha, dodajući kako je administracija otvorena za razgovor o svemu, ali nije za određivanje rokova.

- Ne mislim da ćemo prihvatiti određivanje rasporeda prema kojem bi se automatski povlačili, jer to može biti istinska tragedija za irački narod, kazao je Bolten.

Nakon smjene ministra obrane Donalda Rumsfelda u srijedu, Bush je također konstatirao potrebu za "novom perspektivom" o Iraku.

U međuvremenu, vojni zapovjednici u Pentagonu, pod vodstvom zapovjednika Združenog stožera oružanih snaga generala Petera Pacea rade na reviziji dosadašnje strategije u Iraku i drugim kriznim područjima gdje Bushova administracija vodi rat protiv terorizma, kako bi utvrdili nedostatke i ponudili nova rješenja.

Prema pisanju "The New York Timesa", među mjerama koje se razmatraju su povećanje broja iračkih snaga sigurnosti, intenziviranje američkih napora za njihovu obuku i naoružavanje, te prilagođavanje broja američkih snaga.

Revizija, u koju su uključeni i generali George Casey, zapovjednik američkih snaga u Iraku, te general John Abizaid treba biti završena sredinom prosinca.

Predsjednik Bush, potpredsjednik Dick Cheney i savjetnik za
nacionalnu sigurnost Stephen Hadley sastat će se u ponedjeljak u Bijeloj kući s čelnicima dvostranačke studijske skupine za Irak koju vode bivši državni tajnik James Baker (R) i bivši demokratski kongresnik Lee Hamilton.

Bakerova komisija, kako je nazivaju, do kraja godine treba iznijeti preporuke za redefiniranje američke politike i strategije u Iraku.

Iz krugova upoznatih s radom komisije, ocjenjuje se kako će očekivane preporuke teško predstavljati novost u situaciji kada je SAD-u ostalo malo dobrih rješenja u Iraku.

Komisija, kako se izvješćuje, razmatra mnoge zamisli, uključujući agresivniju diplomatsku aktivnost u regiji prema Siriji i Iranu, veći naglasak na obuku iračkih snaga, ili traženje novog političkog sporazuma između iračkih šijita i sunita. Također, analizira se koliko bi šira američka inicijativa na rješavanju arapsko-izraelskog sukoba pridonijela stabilizaciji u regiji, piše u nedjelju "The Washington Post".

Komisija će idućega tjedna, u tri dana zasjedanja, posredstvom video-linka, saslušati i mišljenje britanskog premijera Tonyja Blaira, a konzultirat će se i s članovima demokratske "vlade u sjeni" zaduženima za vanjsku politiku, bivšim državnom tajnicom Madeleine Albright, bivšim veleposlanikom pri UN-u Richardom Hoolbrokeom i bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Sandyjem Bergerom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene