Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte: Srbija je dužna uhititi Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila je u intervjuu Dnevnom avazu kako je Srbija dužna uhititi i izručiti Tribunalu Ratka Mladića bez odlaganja.

Carla del Ponte, kojoj uskoro istječe mandata glavne haaške tužiteljice, ističe kako je sa svojim nasljednikom na toj dužnosti Sergeom Brammertzom razgovarala o četvorici najtraženijih bjegunaca optuženih za ratne zločine: Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, Goranu Hadžiću i Stojanu Župljaninu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Brzo bih provela istragu' Del Ponte zanima istraga o trgovini organa na Kosovu Slika nije dostupna BBC: Švicarske vlasti ponovno upozoravaju Carlu del Ponte

"Uvjerena sam da će on (Brammertz) uložiti iznimnu energiju i odlučnost da riješi pitanje transfera Mladića, Karadžića, Hadžića i Župljanina Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", rekla je Carla del Ponte.

Po njenim riječima međunarodne snage su mogle i trebale uhititi Karadžića i Mladića odmah nakon rata. "No, oni to nisu uradili jer su se bojali da bi to moglo dovesti do velikih nestabilnosti, pa možda čak i izbijanja novog rata", kazala je del Ponteova.

Tužiteljica u odlasku je potvrdila kako piše memoare, odnosno knjigu koja će iz tiska izaći 2008. godine. "Bit će to moj osobni osvrt na sve ono što sam radila i što se dešavalo. Vjerujem da će to biti korisno štivo i za međunarodne tužitelje", kazala je Carla del Ponte.

Najavila je mogućnost povratka "u vode međunarodne pravde", nakon što joj istekne trogodišnja dužnost veleposlanika Švicarske u Argentini koju će preuzeti po isteku mandata glavne haške tužiteljice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene