Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostvaren niz dobrih rezultata

Degert: Srbija napredovala u procesu približavanja EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditelj izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincent Degert izjavio je u srijedu, predstavljajući godišnje izvješće o napretku Srbije u europskim integracijama, da je Srbija napredovala u tom procesu te da je potrebno početi s primjenom njezina privremenog sporazuma s EU.

Degert je istaknuo kako je srbijanska vlada 'pokazala svoju opredjeljenost da zemlju približi EU nižući dobre rezultate u primjeni odredaba privremenog sporazuma s EU i provodeći ključne reforme u brojnim područjima sukladno europskim standardima.' Zbog predanosti suradnji s Haaškim tribunalom koju je, po njegovim riječima, pokazala srbijanska vlada, Europska komisija smatra da treba početi s primjenom toga sporazuma. Privremeni sporazum s EU dio je Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija ga jednostrano primjenjuje od 31. siječnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez posla tek 3949 osoba Opet Istra i opet rekord: Bilježe najnižu nezaposlenost još od 1989. godine! Slika nije dostupna USUSRET LOKALNIM IZBORIMA Pukla ljubav? Bandić poručio Vladi da konačno počne vući prave poteze

Degert je istaknuo je kako je Beograd također pokazao predanost primjeni velikog broja reformskih zakona u približavanju EU te da je ostvaren niz dobrih rezultata i napredak u brojnim područjima, kao i da je potrebno neprestano raditi na provedbi usvojenih propisa. 'Europska komisija i EU žele pomoći Srbiji i pružiti joj potporu na putu prema članstvu u Uniji', rekao je Degert te dodao kako je EU pokazala svoju potporu namijenivši Srbiji novčanu pomoć od milijardu eura za razdoblje od 2007. do 2011. i dodatnih 200 milijuna eura mikrofinancijske pomoći.

U godišnjem izvješću se navodi i da EU podupire napore u približavanju srbijanskih građana Europskoj uniji tako što privodi kraju proces liberalizacije viznog režima. Prije javnog predstavljanja izvještaja, Degert je predao tekst izvješća predsjedniku srbijanske vlade Mirku Cvetkoviću, a vlada je priopćila da se ovogodišnje izvješće može ocijeniti kao 'najbolje do sada'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene