Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti Lajčakov nasljednik

Daviddi najizgledniji kandidat za novog visokog predstavnika u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija i Velika Britanija su države koje imaju najviše izgleda dobiti poziciju novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prenose lokalni mediji u toj zemlji.

U petak u ponoć istekao je rok do kojega su zainteresirane države mogle predložiti svoje kandidate za nasljednika Miroslava Lajčaka. Kao najozbiljiji kandidat za sada slovi talijanski diplomat Renzo Daviddi, aktualni voditelj ureda Europske unije na Kosovu. Daviddi je ranije bio na dužnosti zamjenika šefa misije EU u BiH. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veze s kriminalom BiH: Gregorian optužio Dodika Slika nije dostupna Negativna retorika nepoženljna Lajčak: 'Stanje u BiH još uvijek krhko'

Konačna odluka o imenovanju novog Visokog predstavnika trebala bi uslijediti do kraja narednog tjedna no 'Oslobođenje' koje se poziva na pouzdane diplomatske izvore tvrdi kako je Daviddijev izbor zapravo već gotova stvar. 'Dnevni avaz' sugerira kako podjednake izglede ima i britanski diplomat Emyr Parry Jones, bivši veleposlanik Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima i NATO-u.

Portretirajući ga kao 'najpoznatijeg kandidata s najvećim diplomatskim iskustvom' ovaj list podsjeća kako je Parry Jones već bavio regijom dok je bio na dužnosti u New Yorku. 'Avaz' tvrdi kako je Italija nominirana još jednog diplomata i to Michaela Giffonea, sadašnjeg veleposlanika u Prištini dok je Grčka predložila Aleksandrosa Maliasa, sadašnjeg veleposlanika te zemlje u Washingtonu. Svoje kandidate navodno su istaknule i Austrija te Slovenija.

Vlada u Beču za novog Visokog predstavnika predložila je Valentina Inzka, nekadašnjeg veleposlanika u BiH koji sada tu dužnost obavlja u Ljubljani. Mediji u BiH nagađaju kako bi Slovenija na dužnosti u Sarajevu rado vidjela svog bivšeg šefa diplomacije Dimitrija Rupela no spominje se i ime europarlamentarca Jelka Kacina. Kacin trenutačno boravi u Sarajevu, a na novinarska pitanja je li kandidat nije htio odgovoriti ništa određeno. Jučer je iz Ljubljane demantirano da je Rupel kandidiran za dužnost u BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene